Szeged és környéke

2011.10.05. 09:37

Átadás-átvétel a Pulz utcában - galéria, videó

Szeged - Szerda délelőtt az SZKT Pulz utcai villamosremízében hivatalosan is megkapta Szeged az első PESA-villamost. Ott voltunk.

Garai Szakács László

11:17 A papírparavánt átszakítva hivatalosan is megérkezett az első PESA-villamos Szegdere. Az ajtók kinyíltak, a résztvevők pedig boldogan szálltak fel. Mi, szegediek ezt jövőre tehetjük majd csak meg, ugyanis a szerelvénynek tízezer kilométernyi próbafutást kell megtennie, mielőtt valóban forgalomba állhat. Közvetítésünk véget ért, köszönjük figyelmüket!

11:14 A PESA-gyár képviselői Tóth István Tibornak, az SZKT igazgatójának a villamos bekeretezett fotóját.

Áttörte a papírparavánt Szeged új, 100-as pályaszámú PESA-villamosa

11:12 "Vége felé közeledünk annak a nagy projektnek, amelyre a város az Európai Uniónál pályázott. A több mint 30 milliárdos beruházásból villamospálya épült, újult meg, s vettünk kilenc alacsonpadlós villamost is, amelyek közül az első szerencsére megérkezett Szegedre" - mondta beszédében a polgármester. Ezután hozzátette, a városlakók ragaszkodnak a villamoshoz, s úgy gondolja, ezek az új járművek alapvetően meghatározzák ezután a megyeszékhely városképét.

11:11 Majd Botka köszönti a megjelenteket: az 1908-as Szegedi Napló tudósíását idézi, amely akkor köszöntötte Szeged első villamosát.

11:09 Botka László polgármester átveszi a PESA Swing Szeged prototípusát.

Hivatalosan is megkapta Szeged az első PESA-villamost. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


11:04 Egykori kollégánk, a műsor konferansziéja, [namelink name="Nyemcsok Éva"] köszönti a megjelenteket, majd átadta a szót Jerzy Bergnek, a PESA igazgatótanácsi tagjának, aki köszöntőjét mondja.

11:03 Persze megint velünk, újságírókkal van a baj: csak nem akarunk az elsodrási sávon kívülre állni, de végül mindenki elfoglalta a helyét a fotós dobogón, így már tényleg nincs akadálya az ünnepség kezdésének.

11:00 Kezdődik az ünnepség. Jó pár önkormányzati képviselő megjelent az átadón.

10:50 Szép lassan érkeznek a vendégek, bár mi, sajtósok eddig többen vagyunk.

10:33 Köszöntünk mindenkit a Pulz utcai villamosremíz egyik vadonatúj csarnokából. Kedélyes dixie szól, hoszteszlányok mosolyognak, a csarnok végén a nosztalgia motorkocsik állnak őrt az egyelőre elrejtett új szegedi villamosnak. A kapuban Dózsa Gáborral futottam össze, aki azt mondta, kíváncsi, és hogy januári leváltása óta először van itt a villamostelepen.

Fotó: Garai Szakács László

Ipi-apacs! Nem "tudott" rendesen elbújni! Fotó: Garai Szakács László
Korábban írtuk

Ismert, Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt részeként Szeged városa 9 új, alacsonypadlós járműből álló villamosflottát vásárolt. A pályázatot a lengyel PESA Bydgoszcz SA cég nyerte, amelynek első SWING villamosa már múlt héten, péntek hajnalban megérkezett Csongrád megye székhelyére. Tizenegy órától hivatalosan is megkapjuk: [namelink name="Tomasz Zaboklicki"], a lengyel gyártó cég elnöke adja át ünnepélyes keretek között [namelink name="Botka László"] polgármesternek.

Az eseményen ott leszünk, tudósítjuk. Addig is, nézegesse a péntek hajnali érkezés képeit és videóit!

Szeged első PESA-villamosának

Megérkezett Szegedre az első PESA-villamos

A 905-ös Tatra behúzza az első szegedi PESA-villamost a Pulz utcai remízbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!