Szeged és környéke

2015.09.01. 15:38

Átvágta a kerítést a DK-s politikus, előállították a rendőrök

Szeged - Átvágta a kerítést a szerb–magyar határon Kakuk György, a DK elnökségi tagja és Milica Mancsics Sztojkovics belgrádi újságíró. A nő szabadon elsétálhatott, Kakuk Györgyöt rendőrautó vitte el. Amíg a rendőri intézkedésre vártunk, lapunknak nyilatkozott a menekültekkel megtett útjáról.

Salánki Zsófia

Szabálysértési eljárás indult

A Szegedi Rendőrkapitányság rongálás szabálysértése miatt bírósági előkészítő eljárást folytat egy 51 éves férfi ellen a gyorstelepítésű drótakadály 2015. szeptember 1-jén 11 óra 10 perc körüli időben Röszke külterületén történt megrongálása miatt.

A pátyi lakos meghallgatását követően szabadlábon védekezhet.

– Állítsátok meg az őrületet, mutassatok szolidaritást – kezdte a tegnapi sajtótájékoztatót Kakuk György újságíró, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja Röszkén, a Horgosról Szegedre tartó vasútvonal mellett, amelyen köztudottan rengeteg migráns érkezik hazánkba. A kerítés magyar oldalán állt ő, a szerb oldalon pedig Milica Mancsics Sztojkovics belgrádi újságíró, műfordító. A hölgy szerbül, Kakuk György magyarul beszélt a sajtómunkások és a rendőrök előtt.

– Legalább mi, szerb és magyar polgárok mutassunk egymás iránt szolidaritást. Ennek a kerítésnek semmilyen gyakorlati haszna nincs, nem kínál megoldást, mindannyian ismerjük a számokat. Viszont szembemegy azokkal az álmokkal, ideákkal, amikre az Európai Unió épül. Ez a kerítés egy óriási középső ujj, amelyet a magyar nép mutat fel a szerb és a macedón népnek – folytatta Kakuk György. Uniós összefogást sürgetett. Azt mondta, ha a parlament elfogadja a határzár megszigorításáról szóló jogszabályt, a Hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordul, hiszen ez emberiség elleni bűncselekmény.

Átvágta a kerítést, elvitték a rendőrök. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Amint az utolsó mondat elhangzott, előkerült egy erővágó, amellyel Kakuk György és Milica Mancsics Sztojkovics átvágta a kerítést. A szerb újságírónő – aki az Európa Kerítések Nélkül Közösség médiakezdeményezés megalapítója – a kerítés pengéivel csúnyán felsértette ujjait. Ezután az erővágót – akár egy noteszt – becsúsztatta a táskájába, és elsétált a sínek mentén. Kakuk Györgyhöz odamentek a rendőrök, elkérték a személyi igazolványát és felvették az adatait.

Amíg a rendőri intézkedésre vártunk, kizárólag lapunknak nyilatkozott a Görögországtól Magyarországig, a menekültekkel együtt megtett útjáról. – Végtelen indulat és szomorúság van bennem. Indulat azért, mert ez a kerítés egy óriásplakát, Orbán Viktor van rajta. És nincs eredménye. Szomorúság azért, mert ez a menekülteknek azt üzeni, hogy állatokként kezeljük őket.

Átvágta a kerítést, elvitték a rendőrök. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Elmondta, hogy az út során a leginkább pozitív élménye egy szír mérnökkel folytatott beszélgetés volt egy buszon. Szót váltottak fociról, a szülőföldjükről, a világról, a helyzetükről. – Egyszer írt nekem Németországból, én válaszoltam, most várom, hogy jelentkezzen. A leginkább negatív élményem a magyar határon innen volt, Gyálarétnél, amikor tudtuk, hogy jönnek az embercsempészek. Itt már féltem – mesélte.

Közben megérkezett az újabb rendőrautó, amely – alapos motozás után – szabálysértés miatt elszállította Kakuk Györgyöt. Mikor beszállt az autóba, integetett a sajtó munkatársainak. Előtte még elmondta, egy dologtól fél: a felesége azt mondta, ha ma történik valami, nem visz neki babgulyást a börtönbe.

A Fidesz-frakció közleménye

Reagálás Kakuk György (DK) mai akciójára


Az a Gyurcsány-párt beszél, amelyet kilóra megvett az Európai Bizottság. A DK elnökének családi cége a Juncker vezette bizottságtól kapja a pénzét, így nem meglepő, hogy Gyurcsányék az Európai Unió bukott bevándorláspolitikáját szajkózzák. A Demokratikus Koalíció bevándorláspárti politikája az, ami veszélybe sodorja hazánkat. Ha rajtuk múlna, mindenkit beengednének Magyarországra és az Európai Unióba. Ez pedig nem megoldás, hanem maga a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!