Szeged és környéke

2008.05.26. 20:33

Autentikus népzenét játszanak a Szűcs testvérek

Szeged - Szűcs Bálint és Szűcs Szilárd nemcsak jó testvérek, hanem tehetséges fiatal zenészek is – autentikus magyar népzenét játszanak. Számos elismerést, díjat begyűjtöttek már, és népzenei CD-ken is szerepelnek.

Kancsár Tímea

– A hangjában fogott meg valami – indokolta a szegedi ságváris diák, Szűcs Bálint, miért tetszett meg neki ötéves korában a cselló. A 16 éves fiú testvérével, a 19 éves Szilárddal együtt hódítja meg az ország autentikus népzenei életét. Mindketten ötéves koruk óta zeneiskolába járnak, édesanyjuk is népzenével foglalkozott, egyszerszerűen belenőttek a muzsikálásba, és most jobbnál jobb eredményeket érnek el, díjat díjra halmoznak. Több lemezre is felkerültek már munkáik. A Táncház Egyesület megbízásából kiadott Új élő népzene című CD-n Szilárd felvidéki, dunántúli és dél-alföldi dudanótákkal, klarinétjátékkal, Bálint moldvai kobozjátékkal szerepel. A tavasszal kiadott utolsó két CD-n a két fiú szólóban és koboz-duda duóval is hallható. A Hagyományok Háza által kiadott, Táncház népzene névre keresztelt friss CD-re is felkerült szóló játékuk.

Bálint a kobozt, Szilárd a dudát szólaltatta meg Fotó: Miskolczi Róbert

Bálint a kobozt, Szilárd a dudát szólaltatta meg
Fotó: Miskolczi Róbert

Szilárd a kizárólag Dunántúlon használt hosszú furuglával is muzsikál. Most érettségizik a Ságvári Endre gimnáziumban, és orvosira jelentkezett. Az iskola méltóképpen búcsúztatta a vén diákot: emlékérmet kapott. Iskolai rendezvényeken a testvérek gyakran adtak műsort iskolatársaiknak.

– A zenélés a hobbink, de komolyan vesszük, mindennap gyakorolunk, hogy megmaradjon a rutin. Nyáron zenetáborba járunk, hogy az év közben megrendezett versenyeken minél nagyobb sikereket érjünk el – magyarázta Szilárd.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!