Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig részt vesz a vizsgálaton, egészsége mellett egy autót is megnyerhet.

Két évvel ezelőtt indult az országos méhnyakszűrési program, a többihez hasonlóan azonban ez sem sikeres. A behívottaknak mindössze alig több mint négy százaléka megy el a vizsgálatra. Pedig ezt a Magyarországon élő 2,4 millió 25-65 év közötti nőnek el kellene végeztetnie legalább háromévente ahhoz, hogy a méhnyakrák kialakulása megelőzhető legyen.

– Hazánkban évente ötszáz nő hal meg méhnyakrákban – mondta Péterfia Éva, a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda főosztályvezetője. – A finneknél mindössze egy-kettő. Az uniós országokban ugyanis a szűrésre behívottak 70 százaléka elmegy a vizsgálatra.

A lehangoló hazai statisztikán szeretne javítani a most induló Liliom-program, melynek mottója: nyerje meg az egészségét. A behívólevelekhez mindenki kap egy nyereményszelvényt, melyet kitöltve, orvosi pecséttel és aláírással kell visszaküldeni. A sorsolást jövő év februárjában tartják, fődíja egy Renault Modus. Az az orvos pedig, aki a legtöbb nőnél tudja elérni, hogy részt vegyen a vizsgálaton, kétmillió forint értékben vásárolhat műszereket rendelője fejlesztéséhez.

Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos elmondta: Csongrád megyében 122 ezer 25 és 65 év közötti nő él. Ők tíz szűrőállomáson végeztethetik el a térítésmentes vizsgálatot. Aki nem kap behívólevelet, a nyereményszelvényt a gyógyszertárakban, az ÁNTSZ állomásain, a postahivatalokban, valamint az internetről letöltve is beszerezheti.