Szeged és környéke

2007.11.11. 21:35

Avarból komposztot készítenek Szegeden

Szeged - Több tonna falevelet gyűjtöttek össze szeptember óta Szegeden a környezetgazdálkodási kft. munkatársai. Az avart komposztálják, majd a város virágágyásaira és füves területeire szórják.

Bobkó Anna

Mostanra térdig gázolhatnánk az avarban, ha a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. munkatársai szeptember óta nem gyűjtenék folyamatosan a lehullott faleveleket.

– Két kategóriára osztottuk Szegedet. Az A kategória a belvárosi területeket, a B a külső részeket jelenti – mondta Gila Csaba, a környezetgazdálkodási kft. közterület-fenntartó divíziójának vezetőhelyettese. A lombseprűvel száznyolcvan ember dolgozik, ezenkívül harminc gépjárművel tisztítják az utakat.

A legszennyezettebbeknek a platánok alatti területek számítanak – például a Széchenyi tér vagy az újszegedi liget. E részekről a lombhullatási időszak kezdetétől, azaz szeptembertől egészen májusig gyűjtik a sárgásbarna leveleket. Az újszegedi ligetben csak az utakat és a gyepes területeket tisztítják, az erdős részek talaja levéllel fedett marad.

Gépekkel és kézzel is gyűjtik a lehullott faleveleket a környezetgazdálkodási kft. munkatársai.
Fotó: Schmidt Andrea

A kft. munkatársai az összegyűjtött avart a központi hulladéklerakó telepre viszik, ahol komposztálják. Az így létrehozott komposztot újrahasznosítják: virágágyásokra és a gyepre szórják.

A magán- és társasházak elől azonban a tulajdonosnak vagy a közös képviselőnek kell eltakarítania az avart.

– Szabálysértési eljárást is indíthatnak az ellen, aki családi háza elől nem gyűjti össze a lehullott faleveleket – tudtuk meg [namelink name="Tóth József"]től, a szegedi közterület-felügyelet vezetőjétől. Szegeden önkormányzati rendelet szól a köztisztaságról, amit a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőriznek. A magán- és társasházak elől összegyűjtött leveleket zsákba kell helyezni, ezt a Környezetgazdálkodási Kft. gépjárművei elszállítják.

A leveleket nemcsak esztétikai szempontból fontos összegyűjteni, a járdát ellepő nedves avar csúszós, ezért balesetet is okozhat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!