Szeged és környéke

2008.06.03. 19:55

Az A Cappella fagyija a vidék legjobb édessége

Szeged - A hazai alapanyagokat és a magyar cukrászok bátorságát jelképezi a szegedi A Cappella cukrászda szakmai ezüstérmet nyert fagyija, a Magyarok nyila. Nincs benne semmi politika, csak főzött, mézes gesztenye – állítja a tulajdonos.

Dombai Tünde

– Mi a politikai üzenet? – tudakolták tegnap sajtómunkás kollégáink, amikor az A Cappella cukrászda díjnyertes fagyijának nevét meghallották.

– Ez politikamentes fagyi. A Magyarok nyila elnevezés a multinacionális jégkrémgyártóknak szánt fullánk – magyarázta Gyuris László tulajdonos, az ezüstérmes csapat kapitánya, Berta István cukrászmesterrel az oldalán. Szemmel láthatóan nem szorítottuk sarokba a kérdéssel, bár azt elárulta, nem jutott eszébe a jeges édesség elkeresztelésekor, hogy ez a név már foglalt az aktuálpolitikában. A félreérthető fantázianevet a versenyen sem tette szóvá senki. (Legutóbb decemberben kavart nagy port a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet, amely magára vállalta Csintalan Sándor tévés műsorvezető megverését.) Gyuris László poénnal ütötte el a gyanúsítást: – Ha az A Cappella nevet politikai párt akarná felvenni, az sem zavarna, mert csak a cukrásziparban védettük le.

Berta István cukrászmester készítette a remekművet. Fotó: Segesvári Csaba

Berta István cukrászmester készítette a remekművet.
Fotó: Segesvári Csaba

A magyarok a világ legjobb cukrászai, de ezt soha nem hangsúlyozzuk eléggé. A szegedi cukrászatból „kilőtt" Magyarok nyila erre utal – a hivatalos értelmezés szerint. No meg arra, hogy eredeti hazai alapanyagokból házi főzött „nyalatot" készítenek: vásárhelyi tejjel és vajjal, tisztított dunántúli gesztenyével, rummal és akácmézzel. A dekoráció ehető csokiméhecskéje pedig felhívás: ne féljünk kiengedni a fullánkjainkat! Ők sem esnek hasra a műanyag ízektől, hanem bátran támadásba lendülnek a csokinyilukkal.

A belvárosi vendéglátóhelyen tegnap óta kapható nyalánkságot megkóstoltattuk egy független „ízértővel". A Kárász utcán sétáló Bogár Nóra tesztelte a Magyarok nyilát, egy gombócot a tavalyi A Cappella-favoritból, a réteges gyümölcsös Ámor nyilából és a szintén idén kifejlesztett csokis Ali babát. A fiatal lány a nyilak közül a tavalyi gyümölcsöset díjazta, a Magyarok nyilát röviden „édösnek" értékelte.

Politikamentes a Magyarok nyila. Fotó: Segesvári Csaba

Politikamentes a Magyarok nyila. Fotó: Segesvári Csaba
Sajtos, céklás

A Magyarok nyila ezüstérmet szerzett a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete rendes évi fagylaltseregszemléjén – ezzel a legjobb vidéki édesség lett Soltvadkerten, a fagyi fővárosában. A hatvannégy „gombócos" mezőnyben a pálmát egy pesti Rákóczi-túrós vitte el. Hiányoztak a mezőnyből az olyan méltán népszerűtlen „sósságok", mint a tavalyi verseny különcei: a cékla, sóska és spenót. Volt viszont sajtízű, mégis édes „hűtemény", ez a találmány azonban még az edzőpályára sem küzdötte fel magát.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!