Szeged és környéke

2019.09.06. 13:42

Az a lényeg, hogy tudjon mozogni

Okosító tornán jártunk a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Kancsár Tímea

– Kedvenc mozgásom a „társasjáték", annyira szeretem, hogy imádom! – árulta el a 4 éves Letícia. A kislánnyal egy idegrendszert érlelő mozgásterápián, az Okosító Tornán találkoztunk a Szent-Györgyi Albert Agórában. Édesapja, Lajkó Péter elmondta, az óvodában ajánlották. Egy hó­napja járnak, és sokkal összeszedettebb a kislánya. Erdős-Egri Ma­­riann 5 éves fia már tavaly is járt, rengeteget fejlődött.

A foglalkozáson barátokat is szereznek a gyerekek. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A foglalkozáson barátokat is szereznek a gyerekek. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– 3–12 éves korig ajánljuk a TSMT-módszer (tervezett szenzomotoros tréning, egy levédett magyar pedagógiai módszer) alapján felépített tornát – mondta Szuck Mónika, az Okosító Torna a Gyermekekért Alapítvány alapítója. A mozgásfejlesztő pedagógus hozzáfűzte: – Ha a gyermek az átlagtól eltérő fejlődésmenetet mutat, érdemes kipróbálni. Például nem tud nyugton ülni, figyelni, megkésett beszédfejlődésű. Nem szeret mászókázni, nehezebben tanul meg biciklizni. Ha ugyanis a nagymozgásokat rendbe tesszük, a finommozgások is aktiválódnak. Röviddel azután, hogy elkezd tornázni a gyermek, leül rajzolni is, miközben ezt korábban sosem tette.


Szuck Mónika arra is rámutatott: – Mi, szülők sokszor becsapjuk ma­­gunkat, hogy a gyermekünk milyen okos, mert tud 6 évesen sakkozni – miközben nem ez a lényeg. Hanem az, hogy tudjon labdát pattogtatni, páros lábbal ugrálni, tisztán beszélni és nyugodtan ülni. Tudja, melyik a jobb vagy a bal keze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!