Szeged és környéke

2014.10.02. 15:58

Az amerikai foci Londonban is hódít

Bár soha életünkben nem láttunk még tévében sem amerikai foci meccset, kapva kaptunk az alkalmon, hogy az európai labdarúgás egyik szentélyében, a londoni Wembley stadionban nézzünk meg egy NFL derbit. Rajongók lettünk.

Horváth Levente

Az európai labdarúgáson szocializálódott sportszeretők számára a futball egyik alap dogmája, hogy azt bizony lábbal játszák. Hogy kézzel is lehet? Az öreg kontinensen jó 10 évvel ezelőtt ezt a felvetést majd' minden szurkoló rossz viccnek gondolta volna, ám azóta nagyot változott a világ: az átlagnézőszám alapján messze a legnépszerűbb amerikai sportág, az NFL (National Football League) lassan, de biztosan hódító útjára indult Európában is.

Az amerikai foci Londonban is hódít - GALÉRIA

NFL Londonban

Először 2007-ben rendeztek NFL-mérkőzést a Wembleyben, utána minden évben egy találkozónak adott otthont a legendás stadion. Tavaly először két meccset tartottak Londonban, idén pedig már három mérkőzés költözik az angol fővárosba. Legközelebb az Atlanta Falcons-Detroit Lions meccs következik október 26-án, majd a Jacksonville Jaguars-Dallas Cowboys összecsapással zárul a turné 2014. november 9-én. Jegyeket már csak korlátozott számban lehet kapni, a hivatalos NFL UK oldalon érdemes szétnézni. 

 Manapság a bajnokság számos mérkőzését nézhetjük meg élőben a magyar nyelvű sportcsatornákon, a legmenőbb csapatok mezeit, ereklyéit vásárolhatjuk meg az arra szakosodott sportboltokban, a hazai NFL blogokat bújva pedig képben lehetünk, hogy fáj-e a bütyök valamelyik sztárjátékos nagylábaujján.

Az igazán fanatikusoknak ráadásul már nem is kell az óceánon túlra repülniük, ha életükben legalább egyszer látni szeretnék kedvenceiket. Elég, ha repülőjegyet váltanak Londonba és kifizetik az egyébként borsos jegyárat a Wembley-be. Van annak azért némi pikáns bája, hogy évről-évre néhány meccs erejéig az európai foci szentélyébe érkezik az NFL. Ráadásul nem holmi bemutatómeccsekkel, hanem igazi, vérre menő bajnoki derbikkel turnéznak az "amcsik" a briteknél, minden ugyanaz, mintha Amerikában játszanának a csapatok.

Az amerikai foci Londonban is hódít - GALÉRIA


Nekünk is volt szerencsénk megnézni egy ütközetet, az Oakland Raiders Miami Dolphins elleni összecsapását. Be kell vallanunk töredelmesen, korábban egyetlen NFL meccset sem láttunk - még tévében sem -, így aztán jó nagy fejest ugrottunk az ismeretlenbe.

Először is csapatot kellett választanunk, valakinek mégiscsak illik szurkolnunk - gondoltuk. Kísérőnk, a nagy Raiders rajongó, Balázs gyorsan levette a vállunkról az elkötelezettség nehéz terhét. - El tudjátok képzelni, hogy úszósapkás delfinekért szorítsatok? - kérdezte. Nem tudtuk, így gyorsan el is dőlt: az Oakland lesz a mi csapatunk. Balázs elégedett volt a választással, mert mindjárt a fejünkre is nyomott egy eredeti Raiders sapkát, miközben lazán hárította mentegetőzésünket: - Nyugi, nekem van belőle három is!

Ezzel még nem érezte úgy, hogy készen vagyunk a nagy meccsre, még egy Raiders pólót is be kellett szereznünk. Megjegyeznénk, hogy ezt is szívesen adott volna, csakhogy elvesztünk az XXL-es méretben. Így vettünk egyet. Nem volt nehéz dolgunk, mert a jenkik tényleg tudják, mi az a marketing és merchandise, gyakorlatilag tokkal-vonóval átrepítették Londonba a teljes arzenáljukat.

Az amerikai foci Londonban is hódít - GALÉRIA


A mérkőzés előtti napon London belvárosában, a Regent Streeten több kilométer hosszan minden az NFL-ről szólt. Volt itt nyitott Raiders kamion, ahol a kalózok három eddigi trófeájával - a Super Bowl győztesének járó Vince Lombardi-serlegekkel - lehetett fényképezkedni, 50-100 méterenként egy-egy állomás, ahol a játék különböző elemét (elkapás, rúgás, dobás) gyakorolhatták a bátrabbak, élő koncert és fotózkodás korábbi sztárokkal. No, meg persze a tengernyi hivatalos NFL mez, sapka és sál. A pólóért, sapkáért 15-25 Fontot kellett leperkálni, egy kapucnis felső 55 Fontba került, míg a mezekért akár 70-80 Fontot is elkértek.

Már ekkor feltűnt, hogy a segítőkkel és a kordonokkal milyen hihetetlen hatékonysággal és könnyedséggel mozgatják a tömeget. Merthogy a nép özönlött, egyetlen délután több százezer fanatikus hömpölygött át az utcán. A tökéletes szervezés érzete pedig csak tovább nőtt a meccsnapon.

Az amerikai foci Londonban is hódít - GALÉRIA


A Wembley előtt is megjelent az NFL karaván, messziről érződött az amerikai ételek illata, és a sörcsapok is nagyüzemben dolgoztak. Tartottunk kicsit a bejutás miatt, de felesleges volt az aggodalmunk: nem telt el negyed óra, hogy beálltunk a sorba és már a helyünkön is voltunk. Ebbe belefért, hogy bejussunk a stadionba, átmotozzanak bennünket, ránézzenek a csomagunkra, feljussunk a helyünkre a mozgólépcsőkkel és még a mosdóba is tiszteletünket tettük. Ugye, milyen egyszerűnek tűnik? Pedig összesen 83 ezer 436 nézőt - köztük nagyon sok magyarral, akik közül több tucattal már a repülőtéren, pubokban is találkoztunk - mozgattak, professzionálisan.

Két órával a meccs előtt már az arénában voltunk, de egy pillanatig sem unatkoztunk. Balázstól felvezetésként megtudtuk, hogy közel 10 éve rajongója a Raidersnek és bár ezalatt csak kudarban volt részük, esze ágában sincs másik csapatra váltani. A Raidersnek megvan a maga hájpja, vallja. A Raiders az ezredforduló után komoly zuhanórepülésbe kezdett, a legjobb mérlege a csapatnak az utolsó NFL döntő óta a 2004-es 5-12 volt. Megtudjuk, most is bűnrosszak, még egyetlen meccset sem nyertek idén, most se számítsunk sok jóra. Ennyiben maradtunk.

Az amerikai foci Londonban is hódít - GALÉRIA


A figyelmünket ezután - a kötelező szelfizés után - teljesen lekötötte a bemelegítés, majd az azt követő show. A meccs felvezetése tűpontos forgatókönyv szerint zajlott: cheerleaders-szekkel, Def Leppard minikoncerttel, az angol és az amerikai Himnusz eléneklésével. A Raiders fanatikusait, a Black Hole-t, a legőrültebb szurkolók alkotják, ők csinálták a legnagyobb fesztivált. A meccs előtti napon magunk is találkoztunk néhányukkal, egyébként végtelenül kedves emberek, Gorilla Rillával még közös fotót is készítettünk.

Maga a játék közel négy órán át tartott, ám végig lekötötte a figyelmünket, a gyorstalpaló a szabály magyarázattal bőségesen elég volt ahhoz, hogy megértsük az amerikai foci lényegét. A meccsről mindent elolvashatnak a már említett blogokban, legyen elég annyi, hogy ezúttal sem maradt el a Raiders bukta: 38-14-re kikaptunk. Sebaj, egy új rajongót szerzett magának a Londont már meghódító NFL.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!