Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a születési anyakönyvi kivonatot kérnek és őriznek öt évig. Az egyetem szerint gyakorlati okai vannak a furcsa adatkezelésnek, de már gondolkodnak a változtatásokon.

Mint lapunkban megírtuk, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán születési anyakönyvi kivonatot kérnek a beiratkozáshoz és a diploma kiállításához – szemben a többi karral, ahol elég a személyi igazolvány is ehhez. A közokiratot egészen a képzés végéig ott tartják. Az adatvédelmi ombudsman hivatala értelmetlennek, fölöslegesnek és törvénysértőnek tartja a kar gyakorlatát.

Badó Attila, az SZTE hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettese tegnap válaszolt korábban feltett kérdéseink egy részére. Álláspontja szerint az anyakönyvek begyűjtésének és felhasználásának gyakorlati okai vannak. Azért alkalmasabb ez az okmány a diploma kiállításához, mert a hallgatók születési neve szerepel rajta – és erre a névre állítják ki az oklevelet. A diplomán szerepel a megye is, ahol a diák született – ez a személyi igazolványból hiányzik. Badó hivatkozik számítógépes rendszerük rugalmatlanságára is, ami képtelen követni a névváltoztatásokat. További ok, hogy a diákok gyakran tévednek: például lefelejtik második keresztnevüket.

Hozzátette ugyanakkor: az egyetemi vezetés gondolkodik a kifogásolható adatkezelés felülvizsgálatán. A jogi osztály vezetője már korábban figyelmeztette a karokat a szabályok betartására.