Szeged és környéke

2015.03.15. 20:20

Az ausztrálok kiderítették: nem hatásos a homeopátia

Ausztrália vezető egészségügyi szervezete kutatási eredményekre alapozva kijelentette: a homeopátia nem hatásos. Ugyanezt mondja évek óta egy szegedi professzor is, aki szerint nem véletlen, hogy az orvosi elit elítéli az alternatív terápiákat.

Timár Kriszta

Olvasóink véleménye
Olvasóinkat is megkérdeztük Facebookon a homeopátiáról. Legtöbben humbugnak titulálták.
Paulik Robert: Csak annyira hatásos, mint a varázsigék.
Lipták József: Pénzlehúzás.
Tóth Tiborné: Olcsó és mellékhatásmentes, de aki keveset tud róla, előfordulhat, hogy helytelenül használja.
Lászlai Ágota : kislányom fogzásánál váltak be az ilyen készítmények.

A homeopátia nem hatásos semmilyen egészségügyi állapot kezelésében – állapította meg az ausztrál National Health and Medical Research Council. Ausztrália vezető egészségügyi szervezete 225 kutatási dokumentációt nézett át alaposan, hogy hitelt érdemlő megállapításokkal tudják bizonyítani a gyógymód hatástalanságát. „Azok, akik ezt a gyógymódot választják, kockáztatják az egészségüket azzal, hogy elutasítják vagy későn veszik igénybe a bizonyítottan hatékony és biztonságos kezeléseket" – szögezi le a jelentés.

A homeopátia hívei elsősorban a gyógyszerek alternatívájaként alkalmazzák a golyócskákat. A homeopaták a szervezet áthangolásával, harmonizálásával próbálják leküzdeni a betegségeket. A homeopátiás szer feladata az öngyógyító folyamatok beindítása, segítése.

[namelink name="Boldogkői Zsolt"], a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezető professzora évek óta hangoztatja ugyanazt az álláspontot, amelyet most az ausztrálok is: tudományos bizonyítottság híján szerinte a homeopátia áltudomány.

– Ez a tény most ismét megerősödött. Ami hülyeség, az hülyeség – fogalmazott a professzor, aki felhívta a figyelmet: évek óta vannak már ilyen tudományos eredmények, csak a felélénkült hazai médiaérdeklődés miatt most kapták fel ezeket. – Az orvosi elit elítéli az alternatív orvoslást, de sokan nem emelik fel a szavukat ellene, mert a placebohatást fontosnak tartják. Ennek szerepét azonban túlértékelik. Másrészt viszont azt állítani valamiről, amiben nincs hatóanyag, hogy az hatásos – egyszerűen etikátlan.
Aki a gyakorlatban is alkalmazza ezeket a szereket, azt mondja: nem kérdés, hogy hatékonyak.

Sokan viszik a homeopátiás szereket, bár az orvosi elit nem hisz a hatékonyságában. Fotó: Frank Yvette

Sokan viszik a homeopátiás szereket, bár az orvosi elit nem hisz a hatékonyságában. Fotó: Frank Yvette
– Több mint 20 éve használom ezeket a napi praxisomban. Még véletlenül sem placebohatás, amit kiváltanak – mondta [namelink name="Ágoston Katalin"]. A hódmezővásárhelyi házi gyermekgyógyász szakfőorvos a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület tagja. Szerinte akik kritizálják ezt a gyógymódot, nem is tudnak róla semmit. Épen ezért nem is foglalkozik ezekkel a véleményekkel.

– Megfázástól a gombás betegségeken át az influenza megelőzéséig szinte mindenre van hatékony homeopátiás szer. A legfontosabb, hogy nincsenek melléhatásaik, mint a gyógyszereknek. Elég elolvasni a gyógyszereken a betegtájékoztatót: borsózik tőle az ember háta. Persze nem mindig lehet kikerülni a patikai szereket, de ha nem muszáj, a homeopátiának köszönhetően nem kell ilyesmivel terhelni a szervezetet.
Egy szegedi patika felmérése szerint a homeopátiás készítményeket a 30–40 év közötti nők vásárolják legnagyobb arányban, a készítményeket pedig 70 százalékban gyermekeknek viszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!