Szeged és környéke

2019.09.09. 14:50

Az egy watt az egy watt - pazarol az izzószálas égő

Az idősebb korosztály nagy része ma is a hagyományos 4075-100 wattos égőkkel számol, ezeket ismeri. Ha nem találja, azért hagyja magát rábeszélni a modern és jóval energiatakarékosabb fényforrásokra, a LED-es izzókra.

Kovács András

Rutinosan nyúl maga mögé a kertvárosi kis bolt eladója, s rögtön a jól fogyó felesek alól előveszi az égőkkel teli dobozt. 169 forintért hagyományos izzószálas 60 és 75 wattosa is van, a legrosszabb energiabesorolással – az idősebbek ma is veszik és viszik. Ehhez képest drágának tűnik 319 forintért a GE magyar gyártású 40 wattos, még mindig hagyományos égője. A kettő közé egy halogén ékelődik be, 42 wattja a hagyományos 56-nak felel meg, fényerőssége 624 lumen. A csúcs egy mindössze 4 wattos LED-izzó, amely 430 lument tud.


– Én már inkább LED-est vásárolok, kevesebbet fogyaszt, bár legutóbb belefutottam olyanba, hogy csak egy hónapot bírt – mondta Farkas István törzsvásárló. Megerősítette a LED-es égők változó minőséget Bencsik Erzsébet, a szegedi Otthon-Lux lámpaüzlet tulajdonosa is. – Senkinek sem ajánlom, hogy megbízhatatlan forrásból, névtelen gyártó termékét vásárolja, nem tudja majd az elvárható élettartamot – figyelmeztet. Hozzájuk is járnak a belvárosi idős vásárlók, akik még 60 vagy 100 wattban számolnak, de meg lehet győzni őket – évek óta nem kínálnak hagyományos égőt.

A belvárosi szakbolt égőválasztéka. FOTÓ: FRANK YVETTE

A belvárosi szakbolt égőválasztéka. FOTÓ: FRANK YVETTE

A legkevésbé energiatakarékos náluk a halogénkapszulás. Magyarázzák is a doboz feliratait, rövid fejtágítást mi is kapunk a színhőmérsékletből, mértékegysége a kelvin. A legáltalánosabbak a 2700– 3000 közötti meleg fehér fényforrások, ezek sárgás fényt bocsátanak ki, és az idősebbek szeretik. A 4000 kelvin felettit mondják napfény- vagy természetes fehérnek.


– A teljesítmény fogalma nem változott, a mértékegysége sem, 1 watt éppen annyi, mint régen. Nincs átszámítási lehetőség LED- és hagyományos izzó között a fényerőre vagy a teljesítményre. Segítséget a dobozon szereplő adatok jelentenek, itt nemcsak a fényerő, a lumen jelenik meg, hanem a kelvin is – írta a Nemzeti Közművek. Ökölszabály, hogy mivel a LED-izzók fényhasznosítása bő hétszerese a hagyományosnak, így azokat kiváltani egy hetedakkora teljesítményűvel lehet. Egy klasszikus 75 wattost egy 10-11 wattos LED-del, az új óránként 65 Wh energiát takarít meg, hiszen nem termel felesleges hőt. – Ha napi 3 órán keresztül világít az izzó, akkor éves szinten ez 71 kWh fel nem használt energiát jelent – hangsúlyozták. Azaz egy égő cseréjével több mint 2500 forintos megtakarítás érhető el évente úgy, hogy a LED-es izzók akár 5-10 esztendős élettartamúak is lehetnek, míg egy hagyományos jellemzően egy évig sem használható – hangsúlyozta az NKM.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!