Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66 éves korában elhunyt Gregor Józsefről keddi számában a The New York Times is megemlékezett.

„Hatalmas ember volt hatalmas hanggal és lenyűgöző színészi képességgel” – írta Gregor Józsefről a keddi The New York Times. Az Egyesült Államokban is ismert, és az operakedvelők körében népszerű énekes a világlap szerint igazi sztár volt Magyarországon, az 1970-es évek óta a magyar operajátszás egyik meghatározó énekese. „Markáns hangjával és erős szerepjátékával tiszteletet vívott ki az amerikai közönség körében is…”

A legbefolyásosabb amerikai napilap ismertette Gregor József pályafutását, megemlítve, hogy a rendszerváltás idején a szegedi operatársulat igazgatója lett, de lemondott, mivel el akarta kerülni, hogy politikai megfontolások befolyásolják művészeti döntéseit. Az 1980-as évek végétől egyre többet utazott külföldre, fellépett Franciaországban, Belgiumban, Kanadában és az Egyesült Államokban. Anne Midgette, a cikk szerzője kiemelte, hogy Gregor József volt a partnere korunk egyik legnagyobb mezzoszoprán világsztárjának, Cecilia Bartolinak, amikor debütált Amerikában, a Houston Grand Operában. 1994 őszén a New York-i Metropolitan Operában pedig együtt lépett fel a Figaro házasságában a debütáló Bryn Terfellel. Gregor József két másik szerepben is bemutatkozott abban az évadban a Metben. Gyakran visszajárt az oregoni Portland Operába, ahol egészen 2002-ig rendszeresen fellépett.

A The New York Times arról is beszámolt, hogy Gregor József ebben az évadban Don Pasquale szerepét énekelte volna az Operaház új produkciójában, Szegeden pedig a Hegedűs a háztetőnben lépett volna fel, de szeptemberben azt nyilatkozta, hogy nagyon fáradt, ezért visszavonul.

Holnap vesznek végső búcsút Szeged díszpolgárától

A szegedi Belvárosi temetőben, a város által biztosított díszsírhelynél holnap délután 3 órakor vesznek végső búcsút Gregor Józseftől. A Kossuth-díjas operaénekes, a város díszpolgára a múlt pénteken, 66 éves korában hunyt el. Temetésén beszédet mond Hiller István kulturális és oktatási miniszter, Botka László polgármester és Székhelyi József a színház főigazgatója. A sírnál a római katolikus liturgia szerint Szatymaz plébánosa, Deli András búcsúztatja Gregor Józsefet; elmond egy imát Markovics Zsolt szegedi főrabbi is.

Gregor József tiszteletére és emlékére vasárnap 19 órától a dómban Verdi Requiemjét adja elő a Vaszy kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.