Az első cégek a logisztikai központban

A Szegedi Ipari és Logisztikai Központba beköltöző első négy céggel írt alá tegnap megállapodást Botka László, Szeged polgármestere. Közel kétszáz új munkahely jön létre a régi ötös út mellett.

A Szegedi Ipari és Logisztikai Központba (SZILK) 2007 elején négy cég költözik – jelentette be tegnap Botka László polgármester, országgyűlési képviselő –, vezetőikkel tegnap írták alá a megállapodást az épülő beruházás helyszínén. A polgármester egyben azt is nyomatékosította, hogy az ötös út melletti, frekventált területen fekvő 47 hektárra ipar települ, amellett, hogy az ország egyik legnagyobb logisztikai bázisát hozzák létre. A központot ipari parkként is bejegyeztetik.

Az első ütemben elkészülő csarnok- és irodaépület december végére készül el a GlobalLog Kft. beruházásában. Amennyiben nem fejezik be az év végéig a munkát, elveszítik a jogot arra, hogy a területet bővíthessék.

A GlobalLog gazdasági társaság – amelynek a szegedi önkormányzat mellett a Masped Zrt., a Zollplatz Kft. és a MÁV Kombiterminál Kft. a tulajdonosa – egyelőre csak 9,6 hektárt birtokol, a fennmaradó 37 hektárra pedig vételi joga van. Az M43-as autópálya felé eső nagyobb részt akkor adja nekik a város, ha az év végéig teljesítik vállalásaikat. A beruházás nagyságrendje közel egymilliárd forint – ezt a cég saját tőkéből és hitelből fedezi.

A részben tulajdonos Zollplatz Kft. mellett az elsők között költözik a SZILK-be az Eurosped Nemzetközi Fuvarozó és Szállítmányozó Zrt., a Finomöntöde Kft., amely befejezi tevékenységét a város közepén, és egy olasz tulajdonú, fémmegmunkálással foglalkozó cég, a Zinkve Kft. A kitelepülő szegedi cégek között említik a későbbiekben a Hansa-Kontakt Kft.-t is, amely országos logisztikai bázist üzemeltetne. Botka László elmondta, a céggel előrehaladottak a tárgyalások. A SZILK-ben becslések szerint kétszáz új munkahely jön létre, mivel többek között a finomöntöde is bővíti termelését. Az ipari park és logisztikai központ a várakozások szerint öt éven belül teljesen benépesül.

Meghaladhatja a 40 ezret is a megbetegedések száma
Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a vírus terjedését – közölték hongkongi kutatók.
Újra használhatja kezét bionikus kesztyűben a művész
Több mint 20 év után így ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins.
Újra teknősökkel népesítenék be a Galápagos-szigeteket a kutatók
Kihalt galápagosi óriásteknős fajok rokonait keresi egy expedíció.
Teljesen kiégett egy autó Kecelen - fotók
Úgy tudjuk, a Fiat személyautó sofőrje még idejében ki tudott szállni a járműből, nem sérült meg a tűzeset során.
Újabb remek magyar borokat díjaztak
Megvannak Debrecen város borai. Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet.
Roberto Cicutto lesz a Velencei Biennálé új elnöke
A 72 éves filmproducer Paolo Barattát váltja.