Szeged és környéke

2016.08.03. 11:19

Az első magyar könyvet is bemutatja a Somogyi

Szeged - Megannyi műalkotás az a sok érdekesség, melyet régi ritkaságaiból bemutat a Somogyi-könyvtár. A nyomtatott betű mestereinek illusztrációi közül Papp Andrea, Horniczky Anikó és Kiesz Réka válogatott.

Dombai Tünde

– Hazánkban aránylag korán, 1472-ben találkozunk az első ősnyomdász, a német Andreas Hess nevével. Nevéhez fűződik az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum, azaz a Magyarok Krónikája. Egy példányát a városi gyűjtemény is őrzi – mutatja színes ábráit [namelink name="Horniczky Anikó"]. Thuróczy-krónika néven ismerjük; Thuróczy János nagybirtokos történetírónak a nevét őrzi. 1487-ig örökíti meg az ország történetét.


Eredeti példánya nem maradt fenn, a tárlaton látható kötetet Theobald Feger budai könyvárus az augsburgi Erhard Ratdolt könyvnyomtatónál nyomtatta ki 1488-ban.

 

Csatajelenetekkel és királyábrázolásokkal tették élvezetessé a Thuróczy-krónikát - lapoz bele Horniczky Anikó. Fotó: Karnok Csaba

Csatajelenetekkel és királyábrázolásokkal tették élvezetessé a Thuróczy-krónikát – lapoz bele Horniczky Anikó. Fotók: Karnok Csaba

Szegedi kuriózumokkal is megismerkedhetünk. A város első állandó nyomdájának, Grünn Orbán műhelyének állít emléket egy díszes és viaszpecsétes szabadalomlevél 1802-ből. E szerint a mester nyomdát alapíthat és előzetes vizsgálat – magyarul cenzúra – után könyveket nyomtathat. Az engedélyt egy évvel beelőzve Grünn Orbán már berendezte nyomdáját. Legelső kiadványát pedig Tudósítás! címmel adta közre. Az egyoldalas nyomtatvány a cég első reklámjának tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!