Szeged és környéke

2007.12.19. 22:04

Az ezredforduló óta nem volt fehér karácsonyunk

Szeged - Az ezredforduló óta nem volt fehér karácsony Szegeden és környékén: a hagyomány idén sem szakad meg. A táj utoljára 1999-ben volt igazán havas, nyolccentis volt a hótakaró.

Kiss Gábor Gergely

Hogy miért volt különleges 1963 karácsonya? A huszadik század elejétől napjainkig tartó időszak alatt ekkor borította Szegedet a legvastagabb hótakaró. Elképzelnünk is nehéz az akkor mért 29 centis hóréteget.

Adatokat kértünk az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális képviselőjétől, Szudár Bélától: mikor volt havas, hideg, vagy meleg, locsogós, vagy kopogós a karácsony a Dél-Alföldön.


Kettőezer óta nem volt igazi fehér karácsonyunk, s a mostani adatok szerint idén sem számíthatunk erre. December 24-éig már nem várható havazás, a mostani pár centis hóréteg pedig kilyukadozik szentestére. Mikor gyönyörködhettünk utoljára teljesen fehér tájban az ünnepek alatt? 1999-ben, amikor nyolc- centis havat mértek Szegeden.

Még hófoltos karácsonyokban sem bővelkedünk a közelmúltból: az elmúlt hét évben csak 2000-ben és 2002-ben lehetett látni ilyet. Két éve karácsony reggel még egycentis hó volt a városban, de délre már ez is elolvadt. Tavaly télen viszont egyáltalán nem volt hó. A meteorológus szerint ilyen hó nélküli télre húsz-huszonöt évenként lehet számítani.

Minden idők leghidegebb karácsonyát azonban nem kell a messzi távolban keresnünk: hat éve Szegeden mínusz 19,1 fokot mértek. A legmelegebb pedig 1958-ban volt, amikor a hőmérő higanyszála 14,7 fokig kúszott fel. Az ezredforduló óta 2004-ben volt „melegünk": plusz tíz fok volt a városban.

Mire számíthatunk idén? A leghidegebb hajnalon már túlvagyunk: mínusz 11 fokot mértek tegnap Szegeden. A karácsonyi ünnepek végéig marad a zúzmarás ködös idő, számottevő csapadék nem várható. Az éjjeli mínusz hét fokról nappalra plusz két-három fokra melegszik a levegő az ünnepnapok alatt. Csapadék a jelenlegi adatok szerint jövő csütörtökre várható, de az is eső lesz.

Az ezredforduló óta nem volt fehér karácsonyunk. Fotó: Segesvári Csaba
– Hogy a tél későbbi szakaszaiban mikor lesz havazás, azt még nem lehet megmondani. Mindenesetre nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy január és február hó nélkül teljen el – adott előrejelzést a szakember.

Háromból kettő

Katalin kopog, karácsony locsog – tartja a mondás. Mennyire helytálló a népi bölcsesség? A meteorológiai szolgálat adatai szerint 2000 óta háromszor volt fagy november 25-én, Katalin napján. Ebből kétszer locsogós, azaz vizes lett a karácsony.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!