Szeged és környéke

2007.01.21. 15:19

Az igazgatók szerint nem megy a javasolt ágyszámmal

Az egészségügyi miniszter által javasolt ágyszámmal lehetetlen a betegeket az eddigi színvonalon ellátni – a megyei kórházak igazgatói szerint. Lapunk úgy értesült, hogy Szegeden csúszni fog az egyetemi és városi egészségügyi intézmények integrációja.

Szabó C. Szilárd

Kallai Árpád, Fenyves Ernő és Baráth Lajos. Fotó: DM/DVA megyei önkormányzat fenntartásában működő deszki, makói és szentesi, valamint a vásárhelyi önkormányzat által üzemeltetett Erzsébet-kórház igazgatója szerint az egészségügyi miniszter által javasolt ágyszámmal lehetetlen a betegeket az eddigi színvonalon ellátni. A főigazgatók a megyei önkormányzat szervezésében szombaton adtak tájékoztatót intézményük jelenlegi és várható helyzetéről Szegeden, a megyeházán. Baráth Lajos makói kórházigazgató elmondta: ellátási kötelezettségük Makóra és 17 településre terjed ki, amely ötvenezer embert jelent. Elhangzott: legkevesebb 160 aktív ágyat szeretnének a javasolt 127-tel szemben. Baráth hangsúlyozta, adósságállományuk csupán 70 millió forint, de ami ennél is fontosabb: nincs harminc napon túli lejárt tartozásállományuk. Makón az SBO-t, az egynapos sebészetet, az aktív geriátriai, valamint a járóbeteg-ellátást fejlesztenék, bővítenék.

Bálint Beatrix, a deszki tüdőkórház vezetője elmondta, hogy a betegeik 20 százaléka a régióból, illetve azon kívülről érkezik. Rehabilitációs osztályukon százszázalékos az ágykihasználtság. Jelenleg 137 aktív ággyal rendelkeznek – a javaslatban 102 szerepel. Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója közölte: míg más kórházakban 25-27, addig náluk 50 százalékkal csökkentette a miniszter az aktív ágyak számát, ami jelenleg 315. Elmondta, három osztályuk szűnhet meg. A vásárhelyi kórházban jelenleg 95 orvos és 356 szakápoló dolgozik. Fenyves Ernő, a kiemelt szentesi kórház megbízott főigazgatója elmondta: számukra az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a szaktárca harminc ággyal csökkentené a belgyógyászat, tízzel a traumatológia és hússzal a szülészet ágyszámát. Fenyves felvetése szerint addig nem nagyon lehet dönteni az ágyszámokról, amíg nem lehet tudni, hogyan változik a finanszírozás.


Szeged nem élt a lehetőséggel

Noha a rendezvényre szóló sajtómeghívóban csak a deszki, makói és szentesi kórház igazgatójának beszámolójára hívta meg a médiát a megyei önkormányzat, Kallai Árpád vásárhelyi kórházigazgató is szót kapott. A megyei önkormányzat sajtófőnöke, Péter Árpád kérdésünkre elmondta: nem csupán Kallait, de a szegedi kórház igazgatóját is meghívták az eseményre. A sajtófőnök szerint Pajor László nem kívánt beszámolót tartani, azt mondta, hogy ők majd a szegedi egészségügyi integrációról tartanak előadást. Lapunk információja szerint egy törvényi változás miatt pályázatot kell kiírni a városi egészségügyi intézmények működtetésére. Forrásaink szerint ez annyiban változtathat a helyzeten, hogy a tervezett márciusi időpont helyett csak nyáron vagy még később veheti át az egyetem a városi kórház és rendelőintézet működtetését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!