Szeged és környéke

2007.11.26. 16:59

Az interneten árult fogyasztószerek veszélyei

Szeged - Hazánkban minden ötödik ember túlsúlyos, jó dolguk van a fogyasztószerekkel kereskedőknek. Az interneten, vagy a feketén árult termékek azonban sokszor veszélyesek.

Fábián Barbara

A különféle fogyasztószerek forgalmazása jó üzletnek bizonyul. Ez azonban a legveszélyesebb terepe a testsúlycsökkentésnek. Dr. Lénárt Zsuzsanna, a szegedi I. számú belgyógyászati klinika gasztroenterológusa szerint a gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban kapható készítmények az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és engedélyezett termékek.

– Ezek a szerek semmiféle egészségre káros összetevőt nem tartalmaznak – hangsúlyozza a doktornő. – Szedésük felfüggesztése azonban azt eredményezi, hogy hatásuk is megszűnik, és súlyunk nemhogy csökkenne, de gyarapodni fog.

Mindenképpen legyünk azonban szkeptikusak az interneten fellelhető csodaszerekkel, turmixokkal, tablettákkal kapcsolatban. Ezeket ugyanis a legtöbb esetben nem jelentik az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet felé – holott kellene. A radikálisan gyors fogyást ígérő szerek reklámjai jól hangzanak ugyan, de közel sem biztos, hogy eredményesek ezek a módszerek. Ennél is kétségbeejtőbb viszont, hogy igen gyakran egészségkárosító hatásuk van.

Az interneten ezerféle terméket árusítanak, amelyek közül csak kevésnek tüntetik fel az összetevőit. A laikusnak viszont ezek az idegen hangzású alapanyagok nem mondanak semmit. A lelkes vásárló pedig azt sem tudja, mit vesz meg, hiszen az összetevőket és a mellékhatásokat a legritkább esetben tüntetik föl. Akad, amely olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, mint az effedrin vagy a sibutramin. Ezek az Egyesült Államokban és Olaszországban már halált is okoztak. „Enyhébb" hatásuk a depresszió, szívbajok, sőt akár az öngyilkossági hajlam növelése is lehet. Nemrég lovak légúti betegségét kezelő gyógyszert árultak a világhálón fogyasztószerként. Az 1920-as években pedig a bélféregpete pasztillák szedése volt népszerű a fogyni vágyók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!