Szeged és környéke

2007.11.07. 22:38

Az Izabellától a Francia utcáig egysávos az út

Szeged - A jó hír az, hogy haladnak a szegedi Kossuth Lajos sugárút és a csomópontok aszfaltjának felújításával a Hódút Kft. emberei, az időjárásra sem panaszkodhatnak. A rossz viszont az, hogy az Izabella híd és a Francia utca között csak egy-egy sávon közlekedhetnek az autósok.

Fekete Klára

Vándorol a dugó – írtuk egy héttel ezelőtt, azzal kapcsolatban, hogy a Budapesti úttól egészen a belvárosig, a Kossuth Lajos sugárút nagykörúti kereszteződéséig tartó útfelújításban szinte méterről méterre halad a Hódút Kht. Október közepén kezdődött, előreláthatóan november végéig tart a munka, s mindig azokon a pontokon alakulnak ki forgalmi akadályok, amelyeken a legtöbb gép dolgozik, és a legtöbb sávot zárják le.

Mint emlékezetes, először a Cora-csomópont felmarása és aszfaltozása okozott olyan dugót, hogy egy órába telt, mire valaki az M5-ösről lehajtva a belvárosba ért. Az útfelújítás gyermekbetegsége is ekkor ütközött ki: a sztrádán nem javasolta a beruházó Magyar Közút Kht. az autósoknak és a kamionosoknak, hogy a szegedi északi lejáró helyett inkább a domaszékit válasszák.

Tízből kilenc kamion nem veszi észre a táblát. Fotó: Schmidt Andrea
Szerdán a legkritikusabb helyzet az Izabella híd és a Francia utca közötti szakaszon alakult ki, ugyanis a munka miatt irányonként mindössze egy-egy sávra szűkült az út. [namelink name="Nagy Gábor"], a kivitelező Hódút Kft. fő-építésvezetője elmondta, jelenleg a szélső sávokat marják, cserélik az aknafedeleket, ezért itt valóban rendszeresek a dugók. Az autósok óvatosan „lépegetnek", féltik a gumikat, a járművek feltorlódnak. Noha az Izabella híd után, a városból kifelé menet már aszfaltoznak, és ott sem használható az összes sáv, azon a szakaszon egyenletes és folyamatos a forgalom. Ha maradna a száraz idő, november végére elkészülnének a burkolatfelújítással – jelentette ki a vezető.

Rossz helyen a tábla

A Bertalan híd – vagyis Románia – felől érkező kamionoknak azt ajánlja egy sárga tábla a Kossuth Lajos sugárút előtt, hogy ne a megszokott útvonalat válasszák az M5-ös felé. Ne kanyarodjanak tehát rutinból jobbra, hanem menjenek tovább a Kálváriáig, és az 55-ös úton haladva, a domaszéki feljáróról hajtsanak rá az M5-ösre. A nagykörút fölé kihelyezett táblát azonban csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni, ezért tíz kamionból kilenc automatikusan ráfordul a Kossuth Lajosra. A választási lehetőséget ez az egyetlen útmutatás jelzi, korábban semmi sem hívja fel az esetleges kellemetlenségekre a nehéz járműveket vezetők figyelmét.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!