Szeged és környéke

2014.12.19. 21:22

Az okostelefonok használtan is népszerűek

Szeged - A gyári garanciás használt mobilokat szívesebben veszik meg a vásárlók, de fontos az operációs rendszer frissessége és az akkumulátor tartóssága is azoknak, akik használt telefont vesznek. Az érintőképernyős okostelefonok mellett a hagyományost szinte senki sem keresi.

Munkatársunktól

– A testvéremnek keresek okostelefont karácsonyra – árulta el a 26 éves Ágnes, akivel egy belvárosi használttelefon-üzletben futottunk össze. – A márka, a kijelző mérete és a szín a legfontosabb szempont a választásnál – sorolta –, illetve hogy gyors legyen, és az aksija kibírjon több mint egy napot! – tette hozzá, mielőtt tovasietett.

A kínai gyártmányú, kopott telefonokat senki nem szereti, az iPhone-ok és az androidos készülékek viszont még használtan is népszerűek – tudtuk meg az Oskola utcai telefonszaküzletben, amikor arról érdeklődtünk, hogy idén decemberben mely telefonokat keresik inkább a vásárlók.

Az érintőképernyős okostelefonok átvették az uralmat. Fotó: Frank Yvette

Az érintőképernyős okostelefonok átvették az uralmat. Fotó: Frank Yvette
– Az érintőképernyős okostelefonok fogynak a legjobban, a vevőink általában ár-érték arányban választanak. Ha valaki mondjuk 100 ezer forintért akar venni telefont, amit már korábban kinézett, de tudok neki mutatni eggyel jobbat 115 ezerért, akkor inkább elviszi azt – magyarázta [namelink name="Balogh Zsolt"] eladó.

– Átvételnél többek között megnézzük, milyen operációs rendszer fut a telefonon, ellenőrizzük, hogy jó-e a wifivevője, és fontos, hogy a képernyő ne legyen sem kívül, sem belül hibás, mert ennek a cseréje nem éri meg nekünk, viszont senki nem vesz csúnya telefont. Adásvételi szerződést írunk alá minden vásárlásnál, hogy ha rajtunk kívüli hiba van a telefonnal, a vásárló akkor se járjon pórul – mondta a szakember.

Egy városi legenda szerint régen nagy üzlet volt a telefonbiznisz: valaki megvette újonnan, majd továbbadta a használt készülékeket árusító üzleteknek, és csak később derült ki, hogy a például két évre, részletre vásárolt készülék még nincs kifizetve. Állítólag mára ezek az esetek megritkultak, mert a nagyobb forgalmazók megoldják, hogy ne lehessen kikódolni a készülékeket, illetve az üzletben a gyári és egyéb technikai számok alapján le tudják ellenőrizni a telefon adatait – tudtuk meg. Laczi Miklós üzletvezető azt mondta: a hagyományos készülékeket inkább az idősebbek keresik. Általában jellemző, hogy náluk sokan a legújabb modelleket keresik, mert abban bíznak, hogy ott meg tudják venni kártyafüggetlenül, gyári garanciával, fél áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!