Szeged és környéke

2009.04.09. 19:26

Az olvasók elrejtik, vagy megtartják a ritka könyveket

Szeged - A könyvesboltok polcairól a legjobban a külföldön már befutott, Nyugaton jelentős sikereket elért kötetek fogynak, de elmondható-e ugyanez a könyvtárakról?

Bálint Csaba

Mikor a Somogyi-könyvtár olvasottsági statisztikáit böngésztük, kiderült: bár népszerűek az új könyvsikerek, a toplista elejére kerülni egyelőre nincs esélyük a sokéves listavezetőkkel szemben.

A Somogyi-könyvtár 8 éve rögzíti elektronikusan a kölcsönzéseket. A rendszerben kutakodva és az vonatkozó adatokat összefoglalva egészen hiteles toplistákat kaphatunk arról, hogy az elmúlt közel egy évtizedben mit olvastak a legtöbbször a szegediek. A kötelező olvasmányokat ezúttal doppingvétség miatt kizártuk a versenyből. Hiszen azokat kötelező elolvasni.

Az abszolút toplista élén egy ifjúsági regény és egy gyerekkönyv áll. Meg Cabot A neveletlen hercegnő naplója című könyve az abszolút listavezető. Mia Thermopolis, az átlagos tinédzser lány viszontagságaira több mint 1100-an voltak kíváncsiak az elmúlt 8 évben. Thomas Brezina Hét tappancs gazdája című regénysorozata a második helyen áll a képzeletbeli toplistán. A legaktívabb olvasók ezek szerint a gyerekek és a tinédzserek. - Ez a korosztály jár a leggyakrabban könyvtárba, nekik kötelező is, és szeretik is a könyvtárat, a könyveket - mondja Dobosné Brezovszky Anikó, a könyvtár olvasószolgálati osztályvezetője. - Népes csoport még a nyugdíjasoké, nekik rengeteg idejük van olvasni. A legnehezebb az aktív, dolgozó felnőtteket becsalogatni a könyvtárba, ők ehhez talán túlságosan elfoglaltak - teszi hozzá.

Az ifjúsági irodalom a listavezető. Fotó: Segesvári Csaba

Az ifjúsági irodalom a listavezető.
Fotó: Segesvári Csaba

A kölcsönzési statisztikák harmadik helyét Wass Albert A funtineli boszorkány című könyve foglalja el a könyvtár adatai szerint. A dobogósokat a Szabó Magda Az ajtó és Ottlik Géza Iskola a határon című kötete követi. A külföldi írók között legnépszerűbbek Nora Roberts történetei, és Harry Potter már-már klasszikus kalandjai is jól tartják magukat.

Az Atkinson nincs a helyén

A könyvtárba járók tudják, milyen érzés, amikor a kiválasztott kötet nem, csak egy papírfecni érkezik vissza hozzájuk, amelyen a "nincs a helyén" felirat áll. A Somogyiban a legtöbbször azok kapják vissza ezt az értesítést, akik Atkinson és Hilgard Pszichológia című örökzöld tankönyvét keresik. Az újonnan több mint 5000 forintba kerülő, vaskos kötet minden szempontból nagyon kelendő. Az egyetemisták néha már azzal viccelődnek: ez a könyv valójában nem is létezik.

- Ha egy könyv nincs a helyén, annak számos oka lehet - mondja Dobosné Brezovszky Anikó. - Kifejezetten lopni nem szoktak az olvasók, vagy legalábbis nem jellemző. Inkább náluk marad egy könyv, nem hozzák vissza. Ha nincs a helyén, akkor az is lehet, hogy valaki elrejtette a polcokon. Eldugta egy biztos helyre, egy félreeső polcra, hogy ha legközelebb jön, ő megtalálja a szükséges kötetet. Ugyanez lesz a sorsa sok Dohár Péter Kis angol nyelvtanának is - teszi hozzá.

Stagnáló létszám - egyre több látogató

A Somogyi-könyvtár 2008-ban 36 ezer aktív olvasóval büszkélkedhetett, ennyi érvényes olvasójegy volt forgalomban. - Ez már többéves átlag - mondja Dobosné Brezovszky Anikó, aki hozzáteszi: bár volt egy jelentős kiugrás ebben a tekintetben, amikor az egyetemi könyvtár egy időre bezárt, sok új olvasó jött, de aztán ez a szám a 36 ezer körül állapodott meg. Érdekes, hogy miközben az olvasójeggyel rendelkező olvasók száma stagnál, a látogatók száma - akik mondjuk egy író-olvasó találkozóra vagy más programra jönnek hozzánk - folyamatosan nő. 2008-ban 258 ezren jöttek el valamilyen rendezvényünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!