Szeged és környéke

2011.11.08. 19:44

Az ország legjobbjai lettek a megyei tűzoltók

Csongrád megye - Taroltak megyénk csapatai az országos tűzoltó- és vészhelyzeti felderítő versenyen: mindkét kategóriában elsők lettek. Autót oltottak, fabábut mentettek, sugárzó anyagot kerestek. <br>

Králik Emese

A napokban rendezték meg Baján azt az országos versenyt, ahol a tűzoltók és a vészhelyzeti felderítő csoportok mérték össze tudásukat.

– Ezek a vetélkedők mindig a lehető legreálisabb körülmények között zajlanak – magyarázta Tátrai János alezredes, a katasztrófavédelem megyei sajtószóvivője. – Olyan helyzeteket, amelyek a mindennapok során is előfordulhatnak, adott időre kell megoldani.

Az országos bajnokságra a regionális selejtezőkről jutottak be a csapatok. Megyénket a Szentes Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság ([namelink name="Kálmán Rajmund"], [namelink name="Kovács Ferenc"], [namelink name="Balogh Péter"], [namelink name="Köteles Zsolt"], [namelink name="Balázs Csaba"] és [namelink name="Berényi Zoltán"]), illetve a Csongrád megyei Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport ([namelink name="Tátrai János"], [namelink name="Hallai Zsolt"] és [namelink name="Ördög István"]) képviselte – mindkét csapat a dobogó legfelső fokára állhatott. A viadalon a szentesiek, akik már negyedik alkalommal hozták el a győztesnek járó kupát, oltási és műszaki mentési munkálatokat végeztek, a katasztrófavédelmisek pedig radioaktív és veszélyes vegyi anyagok jelenlétében hajtottak végre életmentési és felderítési feladatokat.

A két megyei csapat tagjai. Fotó: DM/DV

A két megyei csapat tagjai.
Fotó: DM/DV

– Teljesen életszerűek a feladatok: a tűzoltók például égő autót is oltottak. A helyzettől függ, hogy az emberek mentését hogyan szimulálják a szervezők. Ha kell, statisztát menekítünk ki szorult helyzetéből, ha kell, a 80–90 kilós fabábu „életét" mentjük. A versenyen 40 perc állt a rendelkezésünkre a következő helyzet megoldására. Telefonon jelezték, hogy egy telephelyen robbanás történt, de nem tudták megmondani, hány ember volt az épületben, és hogy ömlött-e ki valamilyen veszélyes anyag – mondta Tátrai János. Az alezredesék alig fél óra alatt hajtották végre a feladatot. A verseny izgalmas eleme volt az is, amikor nehéz terepen egy pénzérményi sugárzó anyagot kutattak fel. Ilyen esetekben, tette hozzá, a műszerek és a tapasztalat is segíti a szakembereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!