Szeged és környéke

2014.11.02. 19:51

Az összhangot létrehozni a legnehezebb

Szeged - A szinkronúszó edzések egyik alapgyakorlata a tüdő kapacitásának növelése, de nem a víz alatti gyakorlatok a legnehezebbek, hanem az összhang megvalósítása. Minimum egy év kell ahhoz, hogy valaki megtanuljon egy zenés kűrt.

Kovács Kriszta

Fejleszti a mozgáskoordinációt, a térben való tájékozódást, a figyelmet és a koncentrációt, az izomzatot, valamint a ritmusérzéket – többek között ezek miatt is hasznos megismerkedni a szinkronúszással. Az edzések az újszegedi Napfényfürdő Aquapolisban vannak, hetente kétszer.

– Minimum egy év kell ahhoz, hogy valaki meg tudjon tanulni egy komplett zenés kűrt – magyarázta [namelink name="Nyírfás Rebeka"]. A 22 éves budapesti edző 8 évig járt szinkronúszó edzésekre a Belvárosi Honvéd Szinkronúszó Egyesülethez, országos és nemzetközi versenyeken is indult csapatban és duóban egyaránt. Egy éve elvégezte az edzőképzést, Szegeden gyógypedagógiára jár, itt és a fővárosban is tart edzéseket. – Mindhárom úszásnemben kell tudni úszni, és jó, ha ismerik a lányok a tornaalapokat – mondta Nyírfás Rebeka.

A szinkronúszó alaphelyzeteket tanulják az edzéseken a lányok Nyírfás Rebekától.  Fotó: Schmidt Andrea

A szinkronúszó alaphelyzeteket tanulják az edzéseken a lányok Nyírfás Rebekától. Fotó: Schmidt Andrea
Az edzések első felét a medencén kívül töltik a lányok: bemelegítéssel, nyújtással, kar- és lábmunkával, illetve technikai gyakorlatokkal telik az első óra. Majd jön az úszás, az állóképesség-fejlesztés, gyakorolják a szinkronúszó alaphelyzeteket és növelik a tüdőkapacitást, hogy később minél több időt tudjanak a víz alatt eltölteni.

Taposás, hanyatt lebegés, szabályos bukfenc, bicska és oldalúszás – néhány alapgyakorlat, amit a legelején meg kell tanulniuk a lányoknak. – A tévében láttam, és már az óvoda óta vágytam arra, hogy kipróbáljam ezt a sportot! Nagyon örülök, hogy Szegeden is vannak szinkronúszó edzések – magyarázta edzés után a 12 éves Havas Luca, ő volt a legelső Szegeden, aki tavaly februárban elkezdett járni az edzésekre. Versenyezni is szeretne, de egyelőre egyedül képviseli a korosztályát az órákon. A kilencéves Tóth Emma és barátnője, Petykó Veronika idén októberben jöttek először edzésre, alig várják, hogy koreográfiát tanulhassanak.

– Ahhoz, hogy látványos eredményt érjen el valaki, kitartónak kell lenni – magyarázta Nyírfás Rebeka, hozzátéve: fontos, hogy a lányok jó kapcsolatban legyenek egymással. Mindenki ugyanazt tanulja, de ugyanúgy csinálni nagyon nehéz. A szinkronúszásban az összhangot a legnehezebb megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!