Szeged és környéke

2008.01.01. 22:50

Az őstermelők megúszhatják

Még mindig nem dőlt el, hogy a január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény értelmében kötelező-e nyugtát kibocsátani például egy kiló paradicsom eladásakor, vagy sem.

Fekete Klára

Januártól adóköteles tevékenység csak adószámmal végezhető, vagyis minden őstermelő köteles lesz adószámot igényelni, akkor is, ha piacon vagy csak háznál ad el árukat. Megszűnne az a mentesség, mely szerint a termelők 500 ezer forintig nem kötelesek számlát vagy nyugtát kibocsátani, és így adószám nélkül is tevékenykedhetnek. Információink szerint azonban a feltételek még módosulhatnak. Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke ugyanis jó esélyt lát arra, hogy kivételek lesznek: az új kötelezettségek csak azokra az őstermelőkre lennének érvényesek, akik rendszeresen értékesítenek. A nyugtaadási kötelezettséget ugyanis az indokolta, hogy az országban kiadott mintegy 900 ezer őstermelői igazolvány csaknem fele mögött kereskedők, viszonteladók állnak, akik így bújnak ki az adófizetési kötelezettség alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!