Szeged és környéke

2010.05.26. 22:47

Az újságírás dicsérete

Szeged - Újságíró. Inkább hírlapíró, ahogy egy patinás laphoz illik? Esetleg az européer hagyományokra is utaló zsurnaliszta? Slapaj – a német sleppből –, a kezdetet eszünkbe juttatva?

Újszászi Ilona

Inkább az idegen gyökerű szót újságíró gyakornoknak, pályakezdő újságírónak magyarítva-bonyolítva? Esetleg sajtómunkás, ahogy a szocializmusban emlegették? Firkász – a leleplezett, az álságos, a megbántott nyilatkozó szemszögéből nézve? Inkább publicista – a szépírással határos újságírás terepére tévedő szerző –, akinek műve kitüntetett helyen, keretben, vagy a vonal alatt díszeleg harmadik oldalas hírmagyarázatként, jegyzetként; tárcaként, szösszenetként becézve, vagy címlapos vezércikknek harsogva? Esetleg a tapasztaltakat a saját véleménytől elválasztani tudó tudósító? Riporter – aki képes feltárni és rendszerezni a tényeket, vegyíteni a mindennapi ismerettel, és irodalmi élményekkel gazdagítva tálalni? Inkább fotóriporter, aki rögzíti és megörökíti a pillanatot? Esetleg szerkesztő, aki a cikkírók, fotósok műveit valamiféle újdonsággá, újsággá vegyíti? Mindez együtt: az újságíró! Annyiféle, ahány szerző, ahány ember. Egyetlen, ami e sokféleséget összeköti: a lap. Itt és most: a 100 éves Délmagyarország.

Újságírók, fotósok egymás közt.  A Délmagyarország szerkesztőségének egykori és mai munkatársai ünnepeltek – a szakmát, a 100 éves lapot, az olvasót. Fotó: Schmidt Andrea

Újságírók, fotósok egymás közt. A Délmagyarország szerkesztőségének egykori és mai munkatársai ünnepeltek – a szakmát, a 100 éves lapot, az olvasót. Fotó: Schmidt Andrea
A magyar vidék legpatinásabb lapjának egykori és mai szerzői – cikkírók és fotósok –, szerkesztői és szerkesztőségi munkatársai gyűltek össze tegnap a szegedi Somogyi-könyvtárban. Az Időutazás a Délmagyarország kiállítással együtt dicsérték a szakmát, az újságírást; méltatták a lapot, a Délmagyarországot; emlékeztek szeretettel egykorvolt és mai kollégákra és az örök olvasóra.

Az újságírás dicsérete. Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!