Szeged és környéke

2009.09.07. 00:21

Az utolsó SMS - sokkoló videó a világhálón

Szeged - Sokkoló oktatófilmmel próbálja elriasztani a diákokat a vezetés közbeni mobiltelefon-használattól a brit rendőrség. A videó felkerült a YouTube-ra is, már hatvanezerszer töltötték le. Szabálytalankodó autósokat Csongrád megyéban is találtunk.

Márton Gergely

Megrázó videót készített a brit rendőrség a vezetés közbeni mobiltelefon-használat veszélyeiről. A kifejezetten diákoknak szóló, Walesben forgatott rövidfilmben négy barátnő autóval indul szórakozni. A sofőr vezetés közben egyik ismerősének küld SMS-t, ezért nem figyel az útra, átsodródik a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközik egy autóval, majd beléjük rohan egy harmadik is. A vezető életben marad, ám mindhárom barátnője meghal, továbbá életét veszti a másik két autó legtöbb utasa is.

Innentől a helyszínelés és a mentés munkálatait láthatjuk, valamint a vétkes sofőr lelki vívódását, drámai részletességgel. A nagyobb nézettség érdekében még a YouTube-ra is feltették a videót, ahol két hét alatt hatvanezerszer kattintottak rá.

Az autóból indított hívás díja ma már tízezer forint. Fotó: Schmidt Andrea

Az autóból indított hívás "díja" ma már tízezer forint.
Fotó: Schmidt Andrea

Néhány nappal az útfelújítások megkezdése előtt találomra kiválasztottuk a Vásárhelyi Pál utca és a Bakay Nándor utca találkozásánál lévő körforgalmat, és fotós kollégámmal lesben álltunk, várva a szabálytalankodó autósokat. Alig egy óra leforgása alatt húsznál is több telefonáló, SMS-t küldő sofőr hajtott át a körforgalmon. Büntetési jogkör híján csak gondolatban tudtuk elkölteni azt a kétszázezer forintot, amit a renitensektől beszedhettünk volna. Volt, aki megállt, és szavakba öntötte gondolatait reprezentatívnak nem nevezhető felmérésünkkel kapcsolatban. A mosolyfakasztó fenyegetéstől a fajsúlyos becsületsértésig mindenből megkaptuk a magunkét.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/k/a/H/O/thumb_kaHO7-SRlh9Wg5Sy0GbqiA/1.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3Dt37wIyxT_S9GFzmTb1spsw_x9cRedLrU1l7xpQyhOZc_Ald77mnjTmypQMHUAyP_LKm2pKDOspDKLpN2ym8fQDJHCmexmDtHcVChX5jYnhEpwvbgN9lBFVTCshC7f2VYCF6SO9ahdhGpMc3tylWEXTXHVLHAUXkGgvvSNOfDIlobtqGoXti1_LQVlO128c7bnMcDnNM6FWtKQUoldX-8Gf5NQZnHQVyO&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DkaHO7-SRlh9Wg5Sy0GbqiA&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DkaHO7-SRlh9Wg5Sy0GbqiA&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "340", "292", "8", "#FFFFFF");

so.addParam("wmode", "transparent");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "340");

so.addParam("height", "292");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("kaHO7-SRlh9Wg5Sy0GbqiA");

// ]]>

A sokkoló videó

Büntetési tételek

Korábban megírtuk: a vezetés közbeni telefonálás büntetési tarifái az elkövetés helyszínétől függnek. Augusztus elseje óta lakott területen belül tízezer, lakott területen kívül tizenötezer, autóúton, illetve autópályán húszezer forint a bírság.

Korra, nemre és autótípusra nézve megállapítottuk, hogy a húszévestől a hatvanévesig kétszer annyi férfi telefonál vagy ír SMS-t vezetés közben, mint nő. Ezen túl az is tény, hogy a márkás nyugati autócsodák szériafelszereltségébe még mindig nem tartozik bele a kihangosító, utólag pedig nem divat beépíttetni. A fontos tárgyalás, romantikus csevegés közben először csak az irányjelzés marad el, később a körülnézés, aztán az elsőbbségadás, és visszaköszönnek a videó utolsó, hátborzongató képsorai.

Elrettentő kampány fiataloknak – 2003 óta

Vad Róbert rendőr százados, a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára szerint is kifejezetten hatásos egy ilyen elrettentő kampány, ezt a módszert itthon 2003 óta alkalmazzák. – Egész évben járom a középiskolákat, és a Sokkoló program keretében levetítek a diákoknak egy negyvenperces videót, amit halálos baleseti helyszínelések anyagaiból vágtunk össze. A látottak hatására a legbátrabb osztály is elcsendesedik. Mindenkit sokkolnak az összetört autók és a letakart holttestek, de valahol ez is a célunk. Ha csak egy diák is elgondolkodik azon, hogy ne használja mobiltelefonját vezetés közben, már sikerrel jártunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!