Szeged és környéke

2013.05.30. 17:42

B. Nagy László: nincs államosítás az oktatásban

Szeged – Megírtuk: Botka László polgármester a pénteki közgyűlésre előterjesztette beszámolóját az oktatási-nevelési intézmények állami fenntartásba való átadásának tapasztalatairól. B. Nagy László megyei kormánymegbízott az előterjesztéssel kapcsolatban közleményt adott ki.

Munkatársunktól

„Olvasva az anyagot az ember várja, hogy mik is ezek a tapasztalatok, de nem kap mást, mint egy újabb adagot abból a szakmai alapokat nélkülöző, politikai szembenállásból, amit a szegedi polgármester tavaly novemberben, a parlamentben, mint az MSZP vezérszónoka ez ügyben megfogalmazott. Ugyanazt az elutasítást tanúsítja, amit az átadás-átvétel előkészítésekor [namelink name="Marekné Pintér Aranka"], a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ akkor még megbízott elnöke-látogatásakor tett. A beszámolóban a központ létrehozását és az új fenntartói rendszer kialakítását a polgármester rendszeresen államosításként említi – hiszen ez a szó rögtön negatív emléket idéz fel az emberekben. Pedig jogvégzett emberként tudnia kell, hogy ez nem igaz, mert nincs tulajdonos változás" – fogalmaz a kormánymegbízott.

Szerinte [namelink name="Botka László"] „nehezen mond le arról, hogy elveszítette befolyását a helyi iskolák oktatási, szakmai munkája felett, nem akar együttműködést. Politikai alapokra terel szakmai kérdéseket, ahelyett, hogy hozzáértőkre bízná, vagy megbízna korábbi, saját munkatársaiban – hiszen a szakmai feladatokat ugyanazok az oktatási szakemberek végzik, mint eddig."

[namelink name="B. Nagy László"] a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületének igazgatónőjétől úgy tudja, mind [namelink name="Kardos János"], Szeged Város Polgármesteri Hivatala Oktatási, Kulturális és Sportiroda irodavezetője, mind pedig [namelink name="Kardos Kálmán"] a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) igazgatója együttműködik, kollégáival együtt, segíti az állami fenntartásba való átadást és az ehhez kapcsolódó feladatok szakszerű végrehajtását. Szerinte „a polgármesteri előterjesztés azonban kísérletet tesz arra, hogy rossz irányba befolyásolja a tisztességes hozzáállást."

„Én szeretném megköszönni mindazok igyekezetét, akik felismerték, hogy az érdekünk az új rendszer minél előbbi, minél hatékonyabb működése. Fontos, hogy megvalósulhasson a célkitűzés, az állami fenntartás és a települési önkormányzatok közötti világos feladatmegosztás. Az átalakítás lényege ugyanis az esélyegyenlőség elvű, az egységes szempontrendszerű, értékalkotó – értékmegőrző oktatási rendszer. Éppen ezért a beszámoló összefoglalójában említett 'az intézmények államosításának Szegeden nincsenek nyertesei' kijelentés nem helyénvaló. Valóban igaz, hogy a kialakítás óta többször változtak egyes jogszabályok, de pont ez az erénye a jogalkotóknak, hiszen a változások a szülők, a gyerekek, a pedagógusok és az intézményvezetők érdekeit szolgálják. A szegedi tankerület minden munkatársa, és a már említett önkormányzati irodák dolgozói, együttműködésükkel a helyi problémák- legyenek akár szakmai, oktatási, akár fenntartási jellegűek – minél előbbi, szakszerű megoldására törekednek. Nem érezni a beszámolóban említett 'távoli központ' miatti, 'merev, rugalmatlan' probléma megoldást. Szeged oktatási rendszerét nem helyes eszközként használni egyéni, politikai, hatalmi célok megvalósításához. Pedig a beszámoló soraiból mást kiolvasni nem lehet" – fogalmaz közleményében B. Nagy László kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!