Szeged és környéke

2007.11.06. 21:57

Babafotózás régen, ma és a jövőben

Kistelek - Babafotózásunk kisteleki állomásán kedd délután ötvenegy csöppséget örökített meg fotóriporterünk. A szülőket, nagyszülőket közben arról faggattuk, emlékeznek-e életük első fényképére. A beszámolókból nem hiányoztak a műtermi fotózáshoz egykoron elengedhetetlennek számító kellékek: a pöttyös labda és a játék telefon.

Bobkó Anna

A hetvenes-nyolcvanas években egy valamire való babafotózás még elképzelhetetlen lett volna pöttyös labda, játék telefon vagy lábbal hajtós kisautó nélkül. Tegnap délután, lapunk kisteleki fotózásán viszont az apró plüssfigurák szolgáltak kiegészítőül. Néhány izgő-mozgó csöppségnél szükség is volt a figyelemlekötő játékokra, mert különben fotós kollégánk végképp nem boldogult volna velük.

Kép a dédiről

Korom Béláné tizenegy hónapos dédunokáját, az eleven kis Gábor Zoltánt hozta el a kisteleki fotózásra. – Az én időmben még nem adtak arra az emberek, hogy lefényképeztessék a gyerekeiket. Kisbaba koromból egyetlen gyorsfénykép készült rólam. Iskolás koromban pedig játéktelefonnal a fülemen fotóztak – emlékezett vissza a dédnagymama.

Akadt olyan baba is, aki végigaludta a fényképezést, mint a két hónapos Tóth Martina. A rózsaszín ruhás apróságot anyukája és nagymamája hozta el a kisteleki rendezvényházba. – Az első fotóm hároméves koromban készült, még mindig őrzöm: nagy fehér masnik a hajamban, fehér zokni a lábamon – idézi fel emlékét Dékány Mihályné, Martina nagymamája, miközben a kislányt öltöztetik. – Rólam nem készült műtermi kép, de a nővéremről több is. Tipikus beállított fotók: kislabdával a kézben, vagy szülinapos torta mellé állós – halljuk Dékány Petrától, Martina anyukájától.

A Molnár család a régi fényképalbumot is elhozta a kisteleki fotózásra. Fotó: Segesvári Csaba
A Molnár család régi fényképalbumát is magával hozta a rendezvényházba. Az oldalakról hatalmasra rajzolt szempillákkal nézett vissza ránk a gyermek Molnár Zsolt, aki ma már az öt hónapos Panka Kata apukája. Valójában kék szeme volt, a buzgó fotós azonban anno még a szembogarát is feketére retusálta. A szülők azt is elárulták, hogy kifejezetten utálták, amikor gyermekkorukban az ő szüleik képet készíttettek róluk. Mostanra azonban máshogy látják a dolgot, és biztosak abban, hogy szülőként az ő gyerekeik is a lencse elé állítják majd apróságaikat.

További fotózások

Szeged: november 7., 8., 9. (szerda, csütörtök, péntek), 11–17 óráig, Játékdzsungel, Pulz u. 33.
Mindszent: november 9. (péntek), 14–16 óráig, művelődési ház, Szabadság tér 37.
Hódmezővásárhely: november 12. (jövő hétfő), 12–17 óráig, Family Center, Interspar, Kaszap u.
Mórahalom: november 12. (jövő hétfő), 14–17 óráig, Aranyszöm Rendezvényház, Röszkei út 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!