Szeged és környéke

2016.05.20. 12:57

Bagolycsalád lakik az erkélyen

Battonya - Nyolc éve költözött a battonyai panellakás erkélyére egy bagolymama. Az erdei fülesbagoly nemrégiben öt fiókával lepte meg a lakóközösséget.

Munkatársunktól

– Bagolymama – mi csak így hívjuk – kezdi mesélni [namelink name="Szarka Péterné Edit"]. Elmondja: – Eleinte félénk volt, de most már nagyon kézhez szokott. A költés után ugyan le sem szállt a kicsinyekről, de már nem félti őket tőlünk annyira. A tojó korábban is költött már a negyedik emeleti erkélyládában.


– Egyre több fát vágnak ki a közeli erdőkben, valószínűleg ezért költözhetett ide. Itt nem háborgatja senki – érvel Edit. Azt is megtudjuk tőle, hogy a tojó párja kevésbé bizalmaskodó. Ha éppen nem a kicsinyeinek vadászik élelmet, a szomszédos fa árnyékában húzza meg magát, onnan tartja szemmel a családját.

 

Az erdei fülesbagoly tojó öt fiókájával. Szarka Péterné Edit

Az erdei fülesbagoly tojó öt fiókájával. Szarka Péterné Edit

A kicsik igen kíváncsiak, gyakran kikászálódnak a fészekből, és bekukucskálnak a lakásba, ahová Edit néha be is engedi őket – írja a Borsonline. – Nem piszkítanak be, és a fészküket is tisztán tartják – mutat rá Edit.


Megtudjuk, hogy nagyon szeretik őket, a kicsik és a szülők is hozzájuk szoktak már. – Bagolymama mintha kötődne is hozzánk, mielőtt vadászatra indul, mindig repül az erkély felett egy tiszteletkört. Jelzi nekünk, hogy elhagyja a fészket – fejezi be az asszony. A kisbaglyok kicsit több, mint egy hónap múlva elhagyják a fészket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!