Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a megfelelő hellyel magyarázza az ornitológus. A madarak márciusig onnan járnak vadászni.
Az erdei fülesbaglyok elfoglalták a Kemes utcai játszótér fáit Fotó: Karnok Csaba

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött be a szegedi Kemes utcai játszótér akác-, platán- és nyárfáira.

– A hazánkban élő hét bagolyfaj közül az erdei füles telel csapatosan. Rokonai, a réti fülesek messze az emberektől, a magas fűben telelnek, messze egymástól – tudtuk meg Molnár Gyulától. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke hozzáfűzte: a felsővárosi Kemes utcában „nappalozó” raj igazán nagynak számít. A megyei ornitológusok megfigyelték, hogy az erdei fülesbaglyok hűek maradnak a helyükhöz, tíz kilométeres körzeten belül keresgélnek. Nyugvóhelyüket a vezérpéldány választja ki, az alkalmas facsoportokhoz évekig visszatérnek. A Kemes utcai madarak valószínűleg a Bihari, a Gál és a Debreceni utca környékéről gyűltek össze.

– Leginkább a fenyőfákat és a tujákat kedvelik, hiszen sűrű levelük biztos téli búvóhelyet nyújt – tette hozzá Molnár Gyula. A fülesek színt érzékelnek, és örökzöldek hiányában a tollazatukhoz hasonló árnyalatú lombos fákra telepednek. Délután fél öt tájban egyesével indulnak vadászni a környékbeli mezőkre, áldozataik túlnyomórészt mezei pocok. Sötétben kitűnően látnak, a barázdák között azonnal észlelik a pocokmocorgást. A vadászatot kiváló hallásuk is segíti. No nem a jellegzetes tollbojt erősíti a képességüket, hanem különös fülszerkezetük: egyik fülük előrébb áll a másiknál.

A rágcsálókat helyben fogyasztják, aludni csak hajnalban térnek vissza a fájukra. Nappal is viszonylag jól látnak, a közhiedelemmel ellentétben nem repülnének neki a fatörzsnek vagy a házfalnak.

– A fülesbaglyok az utóbbi ötven évben szoktak be ennyire az ember közelébe, a mozgás és az autózaj kevésbé zavarja őket, ráadásul a panelházak védelmében egy-két fokkal melegebbet is találnak – indokolta az ornitológus a szaporulatot. Márciusban spriccel szét a társaság, hogy a párok egy elhagyott varjú- vagy szarkafészekben fiókákat költsenek, neveljenek.