Szeged és környéke

2009.09.26. 19:27

Bajnai Gordon szerint kell a lézerközpont Szegednek

Bajnai Gordon kijelentette: a projekt elnyerése Magyarország és a régió kiemelt stratégiai célja.

R. Tóth Gábor

– Van otthon egy 3 literes pezsgőspalackom. Ha a lézerközpont Szegedre kerül, kinyitom, megisszuk rá az áldomást – mondta tegnap délután [namelink name="Szabó Gábor"], a Szegedi Tudományegyetem rektora az öthalmi egykori laktanya területén. Itt köszöntötte Bajnai Gordon miniszterelnököt, [namelink name="Botka László"] polgármestert, Lippényi Tivadart, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettesét, [namelink name="Ujhelyi István"] államtitkárt és az egyetem számos magas rangú tisztségviselőjét.

A miniszterelnök azért jött Szegedre, hogy megtekintse az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer tervezett szegedi helyszínét.
Mint megírtuk: a látogatás az ELI megépítésére alakult nemzetközi konzorcium csütörtöki, prágai ülését előzi meg, ahol a tanács a közös magyar–cseh–román pályázatról tárgyal. Ha pozitív döntés születik, a 100 milliárd forintos beruházás mintegy 40 százaléka Szegedre kerül.

Az Európai Unió tudományos-technológiai versenyképességének fokozása érdekében több tudományos nagyberuházást tervez, például egy lézerkutató központot, amely a jelenleg létező csúcslézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, rendkívüli tudományos jelentôségű kutatóberendezésnek adna helyet.

Botka László, Bajnai Gordon és Szabó Gábor az egykori laktanyában. Fotó: Karnok Csaba

Botka László, Bajnai Gordon és Szabó Gábor az egykori laktanyában. Fotó: Karnok Csaba
Ez lenne az ELI, amelynek 200 PetaWattos átlagteljesítménye a Paksi Atomerőmű teljesítményének 200 milliószorosa. Júliusban Cseh- és Magyarország bejelentette: közösen pályázik az ELI megépítésére, Romániával kiegészülve.

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Szeged, illetve az SZTE neve felmerült a fejlesztés kapcsán. Ez a szegedi egyetem kiváló tudósainak, munkatársainak, továbbá a város és a kormány határozott támogatásának köszönhető – fogalmazott a rektor.

Bajnai Gordon kijelentette: a projekt elnyerése Magyarország és a régió kiemelt stratégiai célja, hiszen a résztvevő országok felkerülnek a világ tudományos térképére. Mivel a válság közepette a jövőre is gondolni kell, ezért 2010-ben a kormány 10 milliárd forinttal többet fordít innovációra, összesen 180 milliárd forintot, és a héten döntött: teljes pénzügyi garanciát vállal az ELI projektre.

– Ha Szegedre kerül a lézerközpont, ez lesz a következő évek legfontosabb városfejlesztési beruházása – hangsúlyozta Botka László, hozzátéve: a létesítmény több száz munkahelyet teremt.

Szegedet tudományos központtá tenné

Szabó Gábor fizikus, akadémikus kiemelte: 10 évig sehol a világon nem lehet majd hasonló kutatásokat végezni, csak Szegeden. A beruházás 3 nagy tudományos fejlesztést céloz, ezekből egy Szegeden valósulna meg. A mintegy 120 állandó és 150 vendégkutató az úgynevezett attoszekundumos lézerekkel foglalkozna. A mintegy ezer négyzetméteres központi térben extrém időtartamokban állítanának ultrarövid fényimpulzusokat, számos területet vizsgálva, anyagtudománytól a biológiáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!