Szeged és környéke

2013.11.10. 20:54

Bakay Nándor - ahol nem sétálnak az emberek

Szeged - A szegedi Bakay Nándor utca a város egyik leghosszabb utcája, gyalog azonban csak az idős emberek járnak rajta, meg azok, akik kiszállnak az autójukból. Sokat pofásodott, de nem a legbarátságosabb része a városnak.

Fekete Klára

A Bakayn sokan megfordulnak egy nap alatt: itt járnak el azok, akik ebből az utcából közelítik meg a Mars téri piacot, az Árkádot, az okmányirodát, a Bakayba járnak dolgozni a gyufagyáriak, valamint a körforgalom előtt lévő üzletközpont eladói.

A nagykörúttól a Boros József utcáig tartó rövid szakaszon – a lámpás kereszteződésnek köszönhetően is – feltorlódik a forgalom, a két zebrán zöld jelzésnél csak úgy tódul át a nép. Az egyik járdáról a másikra átmenni: kész életveszély, egy ilyen kalandra vállalkozni legfeljebb becsukott szemmel lehet.

 A mi utcánk. Kicsit zajos, kicsit forgalmas, kicsit szemetes, kicsit jellegtelen, de a miénk.  Fotó: Schmidt Andrea

A mi utcánk. Kicsit zajos, kicsit forgalmas, kicsit szemetes, kicsit jellegtelen, de a miénk.
Fotó: Schmidt Andrea

A gyalogosözönnek aztán – kifelé haladva „a városból" – hirtelen vége szakad. Mintha elvágták volna. De miért is sétálnának itt a járdán emberek? Azt látjuk, hogy csak azok mennek gyalog, akik éppen kiszálltak az autójukból, és a célig pár métert a saját lábukon kell megtenniük. És még néhány, a környéken lakó idős ember. Meg a postás.

Értékelés

+ A többször felbontott út aszfaltja jobb, mint a szegedi átlag.
– A járdák állapota hagy még kívánnivalót maga után.
– Nincs egységes utcakép, megmaradt a régi iparvárosi övezet fílingje
+ Lehet „tömegközlekedni", itt jár a 7-es troli és a 13-as busz.
– Balesetveszélyes, az autósok gyorsan hajtanak a nyílegyenes utcán.
– Lakni nem jó,
+ de üzletet nyitni megéri.

– Egyre nagyobb a zaj, vele együtt a szemét is – panaszolta a Fűrész utca torkolatával átellenben lévő egyik régebbi társasház lakója. – 22 éve élek itt, már akkor se volt ez egy csendes környék, de az utóbbi pár évben elviselhetetlenné vált a forgalom.

Ugyanebből a házból jött ki [namelink name="Prágainé Katona Mária"] is:

– Az a baj, hogy nyílegyenes az utca, az autósok nagy sebességgel mennek, nem figyelnek senkire és semmire. Már kiegyeznénk azzal is, ha délutánig lecsengene a forgalom, de nem: éjjel-nappal mennek az autók, hajnaltól a buszok, trolik.

A Bakayra merőleges Huszár utcából, nekünk balról az okmányiroda forgalma okoz fennakadásokat, majd pár méterrel odébb, jobbról a Teréz utca vezeti rá az autósok tömegét a főútvonalra. Itt sem látunk embert a járdákon: balról a volt kábelgyár hátsó traktusának lepukkant fala mellett lehetne gyalogolni, jobbról viszont épült néhány új társasház, nem a legjobb kilátással.

A zajra és a nagy forgalomra panaszkodik Prágainé Katona Mária. Fotó: Schmidt Andrea

A zajra és a nagy forgalomra panaszkodik Prágainé Katona Mária.
Fotó: Schmidt Andrea

A Vásárhelyi Pál utcához, egyben a körforgalomhoz közelítve mintha csendesedne a forgalom: balról tipikus családi házas környék fogad, szemben viszont egy nyüzsgő kereskedelmi központ, a „Bakay-üzletház". Több mint 10 áruház, üzlet van itt sorba kötve, a volt textilgyári raktárakban.

– Az év eleje óta vagyunk itt a soron, a Dorozsmai útról költöztünk át, de nem bántuk meg – mondta Gyuris János, a Festék-Pont értékesítője. – Elégedettek vagyunk a forgalommal, amit annak is köszönhetünk, hogy az üzlet előtt nagyon jól lehet parkolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!