Szeged és környéke

2008.08.05. 22:52

Baktérium termelte a mérget a szegedi Zápor-tóban

Szeged - Az állat-egészségügyi állomás elsődleges vizsgálati eredménye szerint a szegedi Zápor-tóban élő állatok a kánikulában elszaporodott baktérium miatt pusztulnak.

Bobkó Anna

A Zápor-tónál több tucat kacsa, béka és hal pusztult el, írtuk tegnap. Az állatvédők mérgezésre gyanakodtak. Farle Csabától, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatóhelyettesétől megtudtuk, az elsődleges vizsgálatok szerint nem ember okozta mérgezésről van szó. A nagy meleg miatt felborult a tó ökológiai egyensúlya, és elszaporodott egy baktériumfajta, a clostridium botulinum, amely botulin nevű mérget termel. Ez blokkolja az idegrendszert, a légzés és a mozgatóizmok bénulását okozza. Így a madaraknál, a halaknál és a békáknál oxigénhiányos állapot lép fel, melynek következtében elpusztulnak.

A Szegedi Vízmű Zrt. is vizsgálatot indított. – A tó vizét tavaly cseréltettük ki, a medrét kikaparták. Folyamatosan gondoskodunk a friss víz utánpótlásáról, és egy levegőztetőt is működtetünk. Augusztus közepén pedig összegyűjtjük a tóba dobált szemetet – mondta Maróti Tibor víz- és csatornahálózati üzemvezető, aki szerint a Zápor-tóban a víz minősége jó.

Az állatok nem tudtak védekezni a baktérium ellen.. Fotó: Miskolczi Róbert

Az állatok nem tudtak védekezni a baktérium ellen.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Kedden is több tucat dögöt szedtünk ki a tóból. Mostanra elkezdtek felbuggyanni azok a tetemek is, amelyek eddig a meder alján feküdtek – magyarázta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Munkatársaival tegnap délután kilenc kacsát szállítottak be a Szegedi Vadasparkba, ahol szakszerűen ellátják őket, így van esélyük a túlélésre.

Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője szerint a környékbeliek semmiképp se nyúljanak a tetemekhez, az állatokat ne vigyék haza. Megtudtuk, a clostridium botulinum baktérium levegő hiányában szaporodik, csak arra jelenthet veszélyt, aki sütés vagy főzés nélkül megeszi a méreggel fertőzött állatokat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!