Szeged és környéke

2014.07.08. 20:54

Balkáni táncokra hangolnak Zsombón

Zsombó - Balkáni táncokat tanulnak egy héten keresztül a zsombói táncháztábor résztvevői. A törzsgárda már megérkezett – az ország más végeiből is jöttek. A program nyitott, akár egy napra is bárkit szívesen látnak.

Munkatársunktól

Dobszó hallatszott ki tegnap délben a zsombói József Attila Közösségi Ház és Könyvtár kertjéből. A vihar előtti feltámadó szélben levegőztek a Balkán Táncháztábor résztvevői. Az elsősorban felnőtteknek meghirdetett programon egész héten bárki részt vehet, a törzsgárda azonban már felállította a sátortábort a falu szélén, a szervező kertjében. Többségük a fővárosból érkezett – vannak, akik családostul. Ottjártunkkor éppen ritmusgyakorlatokat végeztek.

– A hétvégére várunk még sokakat, azokat, akik nem tudtak szabadságot kivenni – mondta el [namelink name="Táborosi Gábor"] szervező, aki azért hívta életre ezt a programot, mert a balkáni tánckultúrának itt komoly műhelye van. – Szegeden, a Nemzetiségek Házában tizenhat éve van görög táncklub, emellett évek óta szerb és bolgár is. Ezeket tanulhatják a résztvevők ebben a táborban.

Szusszanás a táncháztáborban. Dobok nélkül nincs balkáni zene. Fotó: Schmidt Andrea

Szusszanás a táncháztáborban. Dobok nélkül nincs balkáni zene. Fotó: Schmidt Andrea
Napközben szakmai foglalkozásokat tartanak, majd profiktól sajátíthatják el a különféle táncok – szerb, horvát, macedón, bolgár, görög vagy blah – pontos stíluselemeit.

– A balkán táncoknak van varázsuk. Sokban különböznek a többitől – magyarázta [namelink name="Wessely Ágnes"], miért jó belelátni ebbe a táncvilágba. – Ráadásul többségük körtánc, így könnyebb ellesni a technikákat, mint egy olyannál, ahol párt kell választani és leginkább azon izgulni kezdőként, hogy rálépünk-e a lábára – tette hozzá [namelink name="Somogyi László"].

A táborba folyamatosan várják az érdeklődőket. Aki pedig csupán a szép táncokat akarja látni, szombat este a Zsombói Szabadtéri Színpadon megnézhet egy színes kavalkádot, a tábor zárásaként ugyanis profi csoportok gálát adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!