Szeged és környéke

2019.08.31. 15:46

Barackot és szökőkutat is kerülgethetnek az autósok

Óriásbarackkal, -paprikával, szökőkúttal és szobrokkal is találkozhatnak a megyei utak körforgalmaiban az arra közlekedők.

T. R.

– Nehéz lenne megmondani, hogy annak idején ki volt az őszibarackszobor ötletgazdája, de az biztos, hogy még az elődöm – a fiatalon elhunyt Kormányos László (a szerk.) – kezdeményezte, és 2013-ban került a helyére – mondta el Barna Károly, Szatymaz polgármestere, akit a megyei közutak körforgalmainak közepére állított műtárgyak kapcsán kérdeztünk.

Senkit sem zavar

– Egy remek eszköz arra, hogy minél több erre járónak jelezzük: mi vagyunk a dél-alföldi őszibarack-termelés központja. Ráadásul útbaigazításként is jó támpont. Soha nem kaptunk miatta negatív kritikát. Habosított anyagból készült, eddig nemigen volt vele dolgunk, de az időjárás már kicsit kifakította, talán újra kellene festeni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a miénk vagy a Fehértói Halászcsárda bográcsai voltak az elsők errefelé – mondta a polgármester.

A szatymazi óriásbarackot mindenki megjegyzi. FOTÓ: KARNOK CSABA

A szatymazi óriásbarackot mindenki megjegyzi. FOTÓ: KARNOK CSABA

Táncoló lányok

Ezek az elmúlt tíz évben váltak divatossá felénk, és többféle dolgot foglalnak magukba. Ha az 5-ös főútnál maradunk, akkor Szegedről kifelé először az említett bográcsokkal, majd Szatymaznál az óriásbarackkal, Kistelek központjában pedig egy mozaikberakású szökőkúttal találkozunk. Ez utóbbi lehetett egyébként az első a megyében. Az 55-ös főúton, a Mórahalomra bevezető utak három körforgalmába is szobrokat állított 2016-ban az önkormányzat: a Zákányszék felé vezető úton látható például Máté István csongrádi szobrász alkotása, a Táncoló lányok. A 43-ason a Szőreg és Deszk közötti körforgalomba is szobor került, míg a Szentesre vezető 45-ös úton óriási paprikák és egy paradicsom jelzi: a lecsó főbb alapanyagainak egyik legfontosabb termőhelyén járunk.

Vannak szabályok

A Magyar Közút Nzrt. arról tájékoztatott, a kezelésükben lévő utakon összesen 74 körforgalom található Csongrád megyében, ezek közül 12-ben van szobor vagy egyéb műtárgy. Ezek elhelyezését többnyire az érintett önkormányzatok kezdeményezik. Az elhelyezés módjára, helyzetére és a tárgy anyagára is vannak előírások: lakott területen szilárd építmény is elhelyezhető, ha az nem jelent baleseti kockázatot. Lakott területen kívül – hídpillér és villanyoszlop kivételével – csak veszélytelen elemek helyezhetők el: például cserjék, virágok, kis tömegű, törékeny anyagból készült szobrok. A műtárgyak által elfoglalt út­terület használatáért nem kell fizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!