Szeged és környéke

2015.02.03. 20:12

Baszkföldön kutatja az élet titkait a szegedi biofizikus

San Sebastian, Szeged - Pálmafák, tenger, gasztronómiai élvezetek, sok-sok utazás és munka – ezek is jellemzik Fiser Béla biofizikus, az SZTE korábbi doktoranduszhallgatója tevékenységét a spanyolországi San Sebastianban.

Vida-Szűcs Imre

Több mint éve kezdett Marie Curie kezdő kutatói ösztöndíjjal [namelink name="Fiser Béla"], az SZTE korábbi kémia doktoranduszhallgatója, az ECHONET EU-s projektben Spanyolországban, San Sebastiánban dolgozni.

– Az érkezésünk előtt sosem jártunk Spanyolországban. Amikor elmondtuk a barátainknak, hogy odaköltözünk, mindenki szerencsésnek gondolt, hogy majd állandó napsütésben, pálmafák alatt fogunk sétálni a tengerparton a következő 3 évben – mondta Fiser Béla. Feleségével, [namelink name="Nagy Ágnessel"] együtt költöztek ki. Azt mondta, tenger és pálmafák is vannak, a napsütés viszont ritka vendég, és sokszor esik az eső, ennek ellenére szeretik azt a vidéket.

– Egyre több dolgot tudunk meg a baszkokról, akik itt, Spanyolország és Franciaország határán élnek, és legalább annyira egyedül vannak, mint mi, magyarok a Kárpát-medencében. A nyelvük semelyik szomszédos nyelvre nem hasonlít, és bár vendégszeretők, sokkal zárkózottabbak, mint a spanyolok. Sajnos ennek köszönhetően nagyon kevesen beszélnek angolul – tudtuk meg a fiatal tehetségtől. A baszkok étkezési szokásairól elárulta, hogy fontosak számukra a kulináris élvezetek, ezért a Michelin-csillagos éttermektől az egyszerű talponállókig mindenhol minőségi ételeket kínálnak. Csak a leves hiányzott neki nagyon, azt ugyanis az ott élők általában nem esznek.

Fischer Béla feleségével a yorki katedrális előtt. Az egykori szegedi doktorandusz Angliában is járt vett workshopon. Fotó: DM

Fischer Béla feleségével a yorki katedrális előtt. Az egykori szegedi doktorandusz Angliában is járt workshopon. Fotó: DM
A témavezetője jelenleg Enrique Gómez Bengoa, a Baszkföldi Egyetem professzora, nagyon segítőkész és kedves ember. Az elmúlt évben Fiser Béla sokat tanult, számos workshopon és konferencián vett részt. Járt például Angliában, Hollandiában, Finnországban, Németországban, Olaszországban és Chilében, jövőre pedig ismét Angliába látogat majd.

– Mindig is szerettem volna a környezetemben élők javát szolgálni. Már a gimnáziumban arról álmodtam, hogy kutató leszek, és az általam feltalált dolgok megkönnyítik majd az emberek életét – indokolta pályaválasztását Fiser Béla.

Névjegy

Fiser Béla 1987-ben született a kárpátaljai Nagymuzsalyban, református magyar családban. A beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban érettségizett, majd Magyar Állami Ösztöndíjjal kezdte a tanulmányait az SZTE biofizikus szakán 2005-ben. Kétszer nyerte el a Köztársasági Ösztöndíjat, és négy ízben Szeged Megyei Jogú Város ösztöndíját. A Sófi-alapítvány is több alkalommal ismerte el munkáját. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és a Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány 2009-es pályázatán első díjat nyert a biológia szekcióban. A tudományos diákköri konferencia helyi fordulóján kétszer második, míg az országos megmérettetésen egy alkalommal harmadik helyezést ért el. Eddig 12 cikke jelent meg nemzetközi folyóiratokban, amelyek közül négy első szerzős. Hívő keresztény.

Szegeden [namelink name="Nagy László"] témavezetése mellett írta a diplomamunkáját az Orvosi Fizika és Biofizikai Intézetben fotoszintézis témakörben. Eddigi doktori tanulmányai során három évig [namelink name="Viskolcz Béla"] témavezetése mellett a Kémiai Informatika Tanszéken biológiailag fontos nagy reaktivitású molekulák elméleti vizsgálatával foglalkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!