Szeged és környéke

2019.08.04. 16:52

Bátorság kell a párkapcsolati nehézségek felismeréséhez - A családokért miséztek Alsóvároson

A családok békéjéért és egységéért misézett vasárnap délelőtt Alsóvároson Komáromi Előd ferences magiszter. A budapesti pasaréti közösség elöljárója lapunknak arról beszélt, hogy bár problémák mindig lesznek, mindent meg lehet oldani, ha próbálunk összefogva ezeken úrrá lenni.

Timár Kriszta

Havas Boldogasszony Búcsút tartottak a hétvégén Alsóvároson. A vasárnap délelőtt a családokról szólt: reggel az édesanyai és édesapai hivatásokért miséztek, majd az ünnepi szentmisét Komáromi Előd ferences magiszter a családok békéjéért és egységéért celebrálta. A budapesti pasaréti közösség elöljáróját a mise után arról kérdeztük, miért fontos a mai világban erről a témáról hangsúlyosan beszélni.


-Úgy érezzük, hogy a családok törékeny valóságnak tűnnek a mai világban. Ha problémák merülnek fel, nem megoldani igyekszünk azokat, hanem inkább kilépünk. Olyat viszont nem láttunk, hogy ebben az esetben ne sérülne legalább az egyik fél – de inkább mind a kettő, nem beszélve a gyermekeikről – fogalmazott Komáromi Előd. A magiszter miséjében is arra hívta fel a figyelmet, hogy problémák mindig lesznek. De mindent meg lehet oldani, ha próbálunk összefogva ezeken úrrá lenni.

A családokért miséztek Alsóvároson. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Arra a kérdésre, hogy manapság a családok hajlamosak-e erre a közös munkára, Komáromi Előd azt mondta, akik körülöttük vannak, azokkal kapcsolatosan derűlátó ebben a kérdésben. – Ők igyekeznek megmenteni a család egységét és békéjét. Persze bátorság kell ahhoz, hogy időben észrevegyük, ha esetleg nehézség felmerül. Ebben a kérdésben pedig azt hiszem, a nőknek általában több lehetőségük van, hiszen ők azok, akikhez gyerekkorunk óta vigaszért fordulunk.


A magiszter úgy fogalmazott, ő a problémák kapcsán elsősorban a megelőzést tartja fontosnak. – Mindennek az az alapja, hogy a párok fordítsanak egymásra és a gyerekekre időt. Azt szoktam javasolni, hogy minden héten egy órát, minden hónapban egy napot és minden évben egy hétvégét töltsenek együtt a párok minőségi időként, sok beszélgetéssel. A friss házasok ezt meg szokták mosolyogni és azt mondják, ennél több időt szeretnének szánni egymásra, de az évek múltán rájönnek, hogy ha csak ennyit megtartanak a gyerekek körüli rohangálás mellett, már az óriási erővel bír.

A családokért miséztek Alsóvároson. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Arra a kérdésre, vajon mindezt mennyire nehéz megvalósítani, Komáromi Előd saját családját hozta fel példaként. – Hálát adok a Jóistennek, hogy olyan családba születhettem és nőhettem fel, ahol ennek a nehézségét nem észleltem. Biztos voltak nehéz időszakok, de mi ebből nem tapasztaltunk semmit. A bátyáimon és a húgomon is azt látom, hogy lehet ezt nagyon szépen csinálni. Nem érdemes tehát úgy gondolni erre, mint egy nehezen megvalósítható programra, hiszen nagyon jó dolog, hogy az embernek lehet egy társa. Elvégre a teremtés könyvében is szerepel: nem jó az embernek egyedül lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!