Szeged és környéke

2007.11.13. 13:50

Beérett a ritka kaki szilva Szegeden

Szeged - Az ősi távol-keleti gyümölcs bizarr elnevezését a latinból – diospyros kaki, vagyis közönséges datolyaszilva – magyarították. Szegeden két helyen megfigyelhető egy-egy ötéves, ember nagyságúra cseperedett fácska: a Remény utcában és a felsővárosi minorita templom kertjében.

Dombai Tünde

A Szent György téri három szem narancssárga termése goldenalma nagyságúra hízott – hívta fel figyelmünket Forró Marianna kertészmérnök, a város egykori főkertésze.

Datolyaszilva barnás, hosszúkásra aszalt gyümölcsével amúgy a piacokon találkozhatunk – egzotikus csemegének számít. Ez a minorita kertben termett szilva egy hónap múlva érik be puhára, mire a sötét fényes zöld levelei végleg lehullanak. Most még kellemetlen, fanyarkás ízű. Ha viszont beérik, leves termése felszeletelve, pici citrommal finom édesség. Ráadásul a C-vitamin-tartalma többszöröse a citroménak.

A felsővárosi templom kertjében ököl nagyságú már a termés. Fotó: Segesvári Csaba
A fája akár háromméteresre is terebélyesedhet. Annak ellenére, hogy Kínában, Koreában és Japánban őshonos növény, mivel kedveli a sok napfényt és jól tűri a szárazságot, jól érzi magát Szegeden. Kártevője, kórokozója nem ismert, ezért nem kell permetezni, vegyszermentes bionövényként nevelhető fel. Hasonlóan alkalmas a dél-alföldi klímánkra, mint a homoktövis, a jujuba, a galagonya és a nagy termésű olajfa.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!