Behajtanak a klinikakertbe

A szegedi klinikakerten belül a megállni tilos zónában minden büntetés nélkül megállhatnak az autók, mert a rendőrök és a közterület-felügyelők nem léphetnek be a magánterületre. A sorompós bejáraton naponta 450 gépjármű hajt be az udvarba. Óriási a tumultus, ezért hamarosan szigorítás várható.
A táblát kitették, de a pókos autó csak különleges esetben szállíthatja el a járműveket. Fotó: Schmidt Andrea

Úgy jártak az ujjai a sorompót nyitogató gombokon a portásnak, mint egy zongoristának. Percenként nyitotta fel a megállásra kényszerítő berendezést. Mindez nem egy bevásárlóközpont előtt történt – naponta reggel héttől délután három-négy óráig –, hanem a szegedi A jelű klinikakert bejáratánál, ahonnan az út többek között a szem-, a sebészeti és a belgyógyászati klinika épülete elé vezet. Az egyetem biztonság szervezési osztályának felméréséből kiderül, hogy munkanapokon négyszázötven gépjármű hajt be. A közlekedési szempontból szűk területen zsúfoltság alakul ki. A bejáratnál ugyan egy táblán közli a gazdasági igazgatóság, hogy a klinikák területén engedély nélkül tartózkodók vagy üzemszerű működést gátlók gépjárműveit saját költségükön elszállíttatják, de ezt szinte senki nem veszi figyelembe.

– Anyukámért jövök – szólt ki egy nő az autójából, mire a sorompót felnyitották. Mások arra hivatkoztak, hogy beteget hoznak vagy műszert jönnek javítani. De előálltak a legkülönbözőbb történetekkel is, amiket a rendésznek nincs jogában felülvizsgálni: a kórlapokat nem nézheti meg, a csomagtartókba nem kukkanthat be. Így az is bejuthat a magánterületre, aki csak ingyen akar parkolni. Vannak ugyanis furfangos sofőrök is, akik a Tisza Lajos körúti fizetős parkolási zóna helyett a klinikakertet választják. A legtöbb autós azt sem veszi figyelembe, hogy a szemészeti és a sebészeti klinika előtt ott a megállni tilos tábla. Tulajdonképpen ezek a KRESZ-táblák csak ijesztgetnek, mivel a klinikakertbe a közterület-felügyelők és a rendőrök nem léphetnek be. Ezáltal a büntetés kizárt. Az engedély nélkül behajtók a dolgozóknak kijelölt parkolóhelyeket is elfoglalják. Az is igaz, hogy ezeket a zónákat csak azok veszik észre, akik nagyon figyelnek, mert a felfestés megkopott.

A napi problémákra felfigyelt a biztonság szervezési osztály is. Felmérte a helyzetet és szigorítást javasolt. – A járőrszolgálat próbál rendet tartani, de ennél hatékonyabb megoldást keresünk. Az orvoskar vezetése a napokban kapta meg a tervezetet a klinikakerten belüli parkolási rend módosításáról. Hamarosan egyszerűbbé és nyomon követhetővé válik a behajtás – jelentette ki Merényi Mária, a Szegedi Tudományegyetem főtitkára. A javaslatban többek között az is szerepel, hogy csak az első fél órában lehessen ingyenesen parkolni. A műszereket javítóknak, miután autójukból kipakolták szerszámaikat, a gépkocsijukkal el kell hagyniuk a területet. A behajtásnál elsőbbséget élveznek a betegszállító járművek. Ezek a szigorítások Debrecenben és Pécsett is beváltak.