Szeged és környéke

2019.03.26. 15:42

Bejegyzett szabadalmak, gyógyszertől a kőolajig: Dékány Imre kémikus a Magyar Érdemrend Középkeresztjét vehette át

Szeged - A fény hatására öntisztuló felületek fejlesztését és évtizedek óta a tárolókőzetben letapadt kőolaj felszínre hozásának lehetőségét köszönheti a hazai ipar Dékány Imre kémikus szabadalmainak. A szegedi emeritus professzor - eredményes alapkutatásai mellett - többek között ezek miatt kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Timár Kriszta

A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban Dékány Imre, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének emeritus professzora. Az elismerésre a Magyar Tudományos Akadémia terjesztette fel, Széchenyi-díja után ezt életmű- díjként értékeli.

Dékány Imre egyik szabadalma, a fény hatására aktiválható öntisztuló felület egyelőre még csak laboratóriumi modell. Fotók: Török János

Dékány Imre egyik szabadalma, a fény hatására aktiválható öntisztuló felület egyelőre még csak laboratóriumi modell. Fotók: Török János

– Összesen 23 bejegyzett szabadalmam van – mesélte a 72 éves egyetemi tanár.


– Van például a másik szegedi díjazottal, Vécsei Lászlóval egy közös, jelenleg szabadalmaztatás alatt álló nanomedicina-alkalmazásunk, mely során központi idegrendszerre ható gyógyszert tudtunk úgy nanoméretben becsomagolni, hogy az átjusson a véragygáton.


Dékány Imre egyik kiemelkedő munkája a fény hatására aktiválható öntisztuló felület, melyen a baktériumok és vírusok a napfény vagy akár a LED-világítás hatására vegyszerek használata nélkül elpusztulnak. A nanoszerkezetű, vékony réteg a festékekhez hasonlóan vihető fel bármilyen felületre, és legalább két évre megakadályozza a védett felületen a baktériumok szaporodását.

– Ezt kísérleti jelleggel már kipróbálták a szegedi klinikumban, folyamatos felhasználáshoz azonban még be kell szerezni néhány engedélyt. Azt gondolom, ez a technológia óriási jövő előtt áll, hiszen az egészségügyben és közösségi helyiségekben, vagy bárhol, ahol nagy a fertőzésveszély, hatékonyan lehet használni. Ráadásul a technológia alkalmas a levegő megtisztítására is. Elsőként a gyermekklinikán szeretném bevezetni a koraszülöttek védelmére, hogy például az inkubátorba ne juthasson be baktérium. Tizenöt év munkája van már ebben, mostanra eljutottam odáig, hogy már gyártókkal tárgyalok.


A professzor másik alapkutatásra épülő munkája a kőolaj kitermeléséhez köthető. – A kőolaj szerkezete nanoskálán hasonló a gyógyszerhordozók szerkezetéhez, így köthető össze a két terület – magyarázta. – Algyőn a Mol szakemberei olyan kőolajkiszorítási módszereket használnak fel jelenleg egy több társszerzővel közös szabadalom alapján, melynek alkalmazására megindítható a kutak termelése, és a 20–30 éve a kőzetben letapadt kőolaj megmozdult. Ennek köszönhetően remélhetőleg nem kell bezárni ezt a lelőhelyet.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban Dékány Imre.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban Dékány Imre.

Dékány Imre 2016-ban ment nyugdíjba, a kutatást és a tanítást azonban nem hagyta abba. – Négy-öt évig még mindenképpen szeretnék dolgozni. Szeretek a fiatalok közelében, a laboratóriumban kutatni. Ők már másképp gondolkoznak, ráadásul rajtuk keresztül is követni tudom a világot. És persze bízom benne, hogy végig tudom vinni az öntisztuló felületek iparszerű alkalmazását, hiszen nem az a cél, hogy csupán a laboratóriumban nézegessük, milyen hasznos dolgot fejlesztettünk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!