Szeged és környéke

2007.05.20. 16:19

Bekamerázzák a városházát

Tizenkétmillió forintból bekamerázzák a szegedi városházát, így akarnak a falfirkálók ellen védekezni. A figyelő szemeket az önkormányzat üzemelteti, a monitorokat pedig a polgármesteri hivatal portaszolgálatosa nézi majd éjjel-nappal, merthogy a felvételeket nem rögzítik.

Szabó C. Szilárd

Tizenkétmillió forintból bekamerázzák a szegedi városházát, így akarnak a falfirkálók ellen védekezni. A figyelő szemeket az önkormányzat üzemelteti, a monitorokat pedig a polgármesteri hivatal portaszolgálatosa nézi majd éjjel-nappal, merthogy a felvételeket nem rögzítik. A megye más városaiban nincs ilyen rendszer, Vásárhelyen a városháza tornyában működik egy webkamera, melynek felvételeit a város honlapján lehet látni.

A szegedi önkormányzat vezetői állították, nem az ősz óta tartó városháza előtti tüntetések (ma már csak egy kisebb csoport demonstrál szerdánként a hivatal előtt – a szerk.), hanem a falfirkálók elleni védekezés miatt kamerázzák körbe a polgármesteri hivatal főépületét. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester elmondta, hogy nemrégiben teljesen összefirkálták a vandálok a 280 millió forintból felújított szürke épület oldalát a Sóhajok hídja alatt.

Vásárhelyen a toronyban

A megye városaiban nincs közterületi kamera a városházán. Makón az jelenti a biztonságot éjszakára, hogy bekapcsolják a városháza riasztórendszerét, ami egy helyi biztonsági cég ügyeletén jelez. Szentesen korábban tervezték, hogy kamerákat helyeznek el a Kossuth téren – ahol a városháza is áll – a közterületi rongálások megfékezésére, de végleges döntés még nem született. Vásárhelyen a városháza tornyában működik egy webkamera, melynek felvételeit a város honlapján lehet látni. A kamera csak távlati képeket készít, amelyeken az alakok nem kivehetőek, csak a nagyobb járművek, épületek. Vásárhelyen tervezik, hogy a belváros forgalmasabb pontjaira kamerákat telepítenek. Jelenleg pályázati lehetőségeket keresnek, amelyből a több tízmilliós beruházást finanszíroznák.

– Kifejezetten az intézmény graffitiellenes védelme miatt építjük ki a közterületi kamerarendszert, amelyet már tavaly megterveztünk – magyarázta [namelink name="Mózes Ervin"]. A jegyző hangsúlyozta, minden törvényes és szabályos, hiszen a beruházás összege szerepel az idei költségvetésben a polgármesteri hivatal fejlesztési és karbantartási tervében; azon a soron, ahol a festésekre és más munkákra fordítható pénzek találhatók. Bár éjjel-nappal működik biztonsági szolgálat a városházán – mondta [namelink name="Mózes Ervin"] –, s elkaphatnák a falfirkálókat, ha folyamatosan köröznének az épület körül, de benn ülnek a portán. Ezután a portaszolgálatos figyeli majd a monitort, s ha firkálót lát, azonnal intézkedik vagy riasztja a rendőröket.

– Mert a tettenérés a lényeg – hangsúlyozza Zádori Balázs, aki az önkormányzat részéről a rendszer kiépítéséért felel. Kilenc köztéri kamerát szerelnek fel a városházára: egyet a Sóhajok hídja felőli, kettőt-kettőt a Fekete Sas és a Kiss Ernő utca felőli oldalra, négyet pedig az épület Széchenyi téri frontoldalára. A polgármesteri hivatal ellátó osztályának vezetője elmondta, hogy a kamerákat júniusban üzemelik be. A beruházás 12 millió forintba kerül. A kamerákról csupán annyit árul el, hogy éjjellátók. Hogy milyen képet szolgáltat a figyelő szem, mennyire lesz felismerhető, beazonosítható a vandál? Zádori szerint annyit lát majd a portaszolgálatos, hogy festenek, fújnak valamit a városháza falára, de „a graffitis bajuszán nem lehet majd megszámolni a szőrszálakat".

Zádori Balázs elmondta: a belvárosi térfigyelő rendszerrel – aminek a monitorait a városi rendőrkapitányságon nézik éjjel-nappal – ellentétben a városházi kamerák felvételeit nem rögzítik. (A felvétel rögzítését, tárolását szigorúan szabályozza az adatvédelmi törvény – a szerk.) A Kárász utcán és környékén működő hat kamerát 18,5 millió forintért szerelték fel, karbantartása és működtetése pedig minden évben hatmillió forintba kerül az önkormányzatnak. Kérdésünkre, mibe kerül majd a városházi rendszer karbantartása és üzemeltetése, az osztályvezető azt válaszolta: nem szabad, hogy túl nagy járulékos költsége legyen a rendszernek, amelyre két év garancia is van. Jövőre a tervek szerint bekamerázzák a szegedi polgármesteri hivatal szürke épületét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!