Szeged és környéke

2008.03.13. 19:26

Belevágtak és tapasztalatokat szereztek

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) három tucat közgazdászhallgatója szerzett gyakorlatot, valamint kapott ösztöndíjat a Csongrád megyei önkormányzatnál és hat kistérségi társulásnál egy nyertes EU-pályázatnak köszönhetően. A tapasztalatokból diplomamunkák születtek, a kapcsolatok révén pedig többen azonnal elhelyezkedhettek a diplomázás után.

Fekete Klára

Tizenegy hónapos képzés negyedévesek számára, ösztöndíjjal, valamint gyakornoki munkával. Ezt a soha vissza nem térő lehetőséget használta ki harminchat közgazdászhallgató 2005 decemberétől kezdve, ekkor indult ugyanis az egyetem által a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében elnyert európai uniós pályázat. A képzés során az amúgy vállalkozásfejlesztés szakos diákok egyéni tanrendet kaptak, hogy tanulmányaikban se legyen fennakadás, miközben a Csongrád megyei önkormányzatnál, valamint hat kistérségi társulásnál dolgoztak.

Az intézmények munkájába bekapcsolódva a hallgatók a gazdaságtudományi karon megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatták. Bepillantást nyerhettek a térség szervezeteinek gazdasági helyzetébe, s megismerkedhettek a közigazgatási rendszer működésével is. Részt vettek pályázatok előkészítésében megírásában, s mint utóbb kiderült, sokan a végzés után a kistérségeknél és elsősorban pályázatírói munkakörökben helyezkedtek el. Tapasztalataikról, a gyakorlat alatt végzett munkájukról beszámolót készítettek.

Ezen projekt részeként három közgazdászhallgató kutatómunkát is végzett: háttéranyagokat készítettek Csongrád megye gazdaságfejlesztési stratégiájához a program partnereinek és külső szaktanácsadók segítségével. Tőlük kaphatták meg a szükséges információkat és adatokat, de a kutatási eredmények terjesztését is ők biztosították.

Imreh Szabolcs egyetemistákkal. Fotó: Frank Yvette
Az egyetem gazdaságtudományi karának adjunktusa, Imreh Szabolcs menedzselte a projektet 2005 decemberétől 2007 október végéig. Az oktató szerint hatékonyan aknázták ki az uniós pályázat által kínált lehetőségeket. „Eredményeink azonban jóval túlmutatnak a program keretein, ugyanis az érintett hallgatók közül sokan a későbbiekben is hasznosították a gyakornoki időszak alatt szerzett ismereteket. Szakdolgozati témaként dolgozták fel tapasztalataikat, nem is beszélve arról, hogy többen gyorsan olyan álláshoz jutottak, amilyet szerettek volna."

A projektmenedzser hozzáfűzte: „Gyakorlatorientált embernek tartom magam. Számomra az elért eredmények a siker elsődleges fokmérői. Abban az esetben, ha uniós forrásból egy újabb gyakornoki program indítására és lebonyolítására nyílna módunk, mindenképpen élnénk a lehetőséggel. Én lennék a legboldogabb, ha a megkezdett út folytatódna. Így hallgatóink újabb szakmai és személyes sikereket érnének el, a Szegedi Tudományegyetem népszerűsége tovább növekedne, a helyi szereplőkkel kialakult kapcsolat pedig erősödne. Véleményem szerint mindez jótékony hatással lenne Szeged, azon túl pedig Csongrád megye fejlődésére is."

A megvalósult projekt eredményeivel a Szegedi Tudományegyetem vezetői, oktatói, hallgatói és a közreműködő partnerek egyaránt elégedettek. Az EU-pályázatnak köszönhetően az SZTE és a kistérségek között a korábbinál is szorosabb lett a kapcsolat.

Adattábla

Projekt címe: Szegedi Tudományegyetem Területfejlesztés a jövő generációja számára.
Megvalósulás helye: Szeged.
Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem.
Projekt összköltsége: 16.285.019 Ft.
Elnyert támogatás: 16.285.019 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!