Szeged és környéke

2015.10.23. 22:32

Belvárosi kilátás a vécécsészére

Szeged - Hulladéklerakónak használják a Palánk belső udvarait - írta Bajai Lajos közös képviselő. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. rendszeresen elszállítja a szemetet, de szerintük nem súlyos a helyzet.

Salánki Zsófia

Zöldhulladék


A környezetgazdák Bajai Lajosnak küldött leveléből megtudtuk, hogy a zöldhulladék elszállítását egy másik részleg végzi, így az igénybe vehet néhány napot. Helyszíneléseik során kiderítették, hogy a lakók kertészeti munkákat végeznek a házhoz tartozó telken, az ebből származó zöldhulladékot pedig a közterületen helyezik el.

– A vécécsészét tegnap hozták ide, de volt már, hogy egy sarokkádat találtam itt reggel, vagy egy egész tálcát, mintha most hozták volna ide az ételekkel együtt. A környezetgazdák pedig hetekig nem viszik el – panaszolta [namelink name="Bajai Lajos"], a Palánk 5–10. közös képviselője, miközben megmutatta a kuka mellé helyezett, valószínűleg lakásfelújításból visszamaradt vécécsészét.


Hozzátette: nem tudja, hogy házbeliek vagy idegenek hozzák ide a szemetet, de többször bejelentette már a környezetgazdálkodásnál, sőt levélváltás is történt köztük. Azt is látta már, ahogy kijönnek munkatársaik, lefotózzák a problémás területeket, majd elmennek. Arra hivatkoznak, hogy ki kell deríteniük, ki a tettes. Szerinte nem nekik kellene kinyomozni, hogy ki teszi oda, egyszerűen csak el kellene vinni, hiszen nehéz megbarátkozni a csúf látvánnyal. Szívesen leülne a környezetgazdálkodás munkatársaival, hogy közösen találjanak megoldást a visszatérő problémára.


Bakacsi Zoltán szállítás és logisztika részlegvezető, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársa elmondta, hogy Bajai Lajossal hosszú évek óta folyamatos a kapcsolatuk. Információik szerint az illegális hulladékot a ház lakói helyezik el a társasház konténere mellé, amelyet rendszeresen elszállítanak, amint a helyszínelés megtörténik. Azt is elmondta, hogy egy közeli lakásfelújításból tömegesen hordják oda az építési törmeléket. Ők azonban a hét minden napján végzik az érintett területen a köztisztasági feladatokat. A közös képviselőnek küldött levelükben azt is megindokolták, miért kell kivizsgálniuk a szeméthalmok eredetét.


– Az illegális hulladéklerakás szabálysértés. Az eljárás többlépcsős. Az első szakaszban megpróbáljuk beazonosítani az elkövetőt. Ha ez sikerül, az ő költségén gondoskodunk az elszállításról. Ezzel azokat a személyeket védjük, akik rendeltetésszerűen használják a hulladéktárolókat. Ha az elkövető nem beazonosítható, akkor a szemetet társaságunk szállítja el, így a költség is minket terhel – állt a levélben. Szerintük a helyzet nem tartozik a súlyos kategóriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!