Szeged és környéke

2009.03.15. 18:55

Belvárosi szellemtanyák Szegeden

Szeged - Bakai Csaba önkormányzati képviselő szerint rosszul gazdálkodik az IKV a szegedi belvárosi üzlet- és irodahelyiségekkel, mert sok közülük évek óta üresen áll, ami miatt súlyos millióktól esik el a város évente. A városatya vizsgálatot és az illetékesek felelősségre vonását követeli az ügyben.

Szabó C. Szilárd

[namelink name="Németh István"] IKV elnök-vezérigazgató szerint műszaki és tartalmi okok miatt nem tudnak kiadni több belvárosi ingatlant.

– Suttog a város, arról beszélnek Szegeden, hogy rosszul gazdálkodik az IKV az üzlet- és irodahelyiségekkel – mondta [namelink name="Bakai Csaba"] a legutóbbi közgyűlésen. Az Együtt Szegedért Egyesület képviselője azt hangsúlyozta, hogy a szűkebb belvárosban 55 üresen álló helyiség van jelenleg. Köztük olyanok, amelyek már évek óta lakatlanok. Bakai vizsgálatot és az illetékesek felelősségre vonását követelte az ügyben. [namelink name="Botka László"] polgármester szerint az IKV által kezelt ingatlanoknak csupán 2 százaléka szellemtanya, azok is főként vizes pincék, ezért aránytévesztés nem megfelelő vagyongazdálkodásról beszélni.

Bakai lapunknak elmondta: a Széchenyi tér 12. szám alatti, 300 négyzetméteres iroda kilenc, a Kölcsey utca 10. sz. alatti, 350 négyzetméteres üzlethelyiség másfél éve, az Oroszlán utca 4. sz. alatti, 400 négyzetméteres pincetéri iroda pedig közel 15 éve áll üresen. A városatya szerint az üresen álló belvárosi helyiségek miatt százmillióktól esik el a város évente. Bakai úgy számol, hogy csak a Széchenyi tér–Károlyi utca sarkán álló lakatlan irodaépülettel mintegy 80 milliót veszített eddig a város.

A Széchenyi tér 12. szám alatti irodaépületet tartalékolják. Fotó: Karnok Csaba

A Széchenyi tér 12. szám alatti irodaépületet tartalékolják.
Fotó: Karnok Csaba

Németh István elmondta: az üresen álló belvárosi ingatlanok többségének bérleti jogát többször próbálták már pályázaton értékesíteni – eredménytelenül. Próbálták eladni a helyiségeket, de senkinek sem kellettek. Az IKV elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan irodahelyiségek, amelyeket a tulajdonos önkormányzat üresen, tartalékban tart a preferált és más, például uniós szervezetek számára. Ilyen például a Széchenyi tér 12. szám alatt kilenc éve üresen álló irodaépület, amelyben korábban bank működött. Németh elmondása szerint az első években azért volt szellemtanya az ingatlan, mert perben állt egymással az IKV és a bérlő, s addig nem lehetett kiadni, amíg a bírósági ügy le nem zárult. A Kölcsey utca 10. sz. alatt korábban fürdőszobaszalon működött, de másfél éve már üresen áll az üzlethelyiség. Németh elmondta, hogy itt a bérlő cég felszámolása után volt hosszabb pereskedés, azért nem tudták kiadni a helyiséget, amit viszont hamarosan megpályáztatnak. Az Oroszlán utca 4. szám alatt lévő, 400 négyzetméteres pincetéri irodahelyiségnek az épület kilencvenes években történt felújítása óta nincs bérlője. Ezt is többször megpályáztatták – eredménytelenül. A vagyongazdálkodási cég vezetője szerint ha a lakóközösség igényt tart rá, raktárként használhatja majd a pincét a jövőben.

– Műszaki és tartalmi okok miatt nem tudunk kiadni több belvárosi ingatlant, pedig igyekszünk, hiszen nekünk is érdekünk, hogy több pénz folyjon be a városi kasszába – hangsúlyozta Németh István.

Sufnik és pincék a városközpontban

Az IKV kimutatása szerint a Tisza Lajos körúton belül jelenleg összesen 624 nem lakás céljára szolgáló városi tulajdonú ingatlan van, amiből 55 üres. Az 55 helyiségből 29-et nem tudnak hasznosítani rossz állapotuk miatt. Ezek főként udvarról megközelíthető, málló vakolatú, fűtés nélküli sufnik és 30-50 négyzetméteres, vizes, salétromos falú, aládúcolt pincék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!