Hallgassa élőben!

Bemutatták az Olaszországban élő Tornai Helga regényét

Randi a Török kávéházban címmel nemrégiben jelent meg Tornai Helga ifjúsági regénye, amit tegnap mutattak be a Somogyi-könyvtárban.
Tornai Helga a tegnapi könyvpremieren a Somogyi-könyvtárban. Fotó: DM/DV

A szegedi születésű Tornai Helga angol–olasz szakon diplomázott a JATE-n, a Szegedi Egyetemben is jelentek meg írásai. 1991 óta Olaszországban él, ahol elvégezte a salernói egyetem német szakát. A könyvpremieren – ahol Zsoldos Sándor irodalomtörténész volt a beszélgetőtársa – mesélt arról is, hogy regényében a rókusi általános iskolai diákéveinek élményei is felbukkannak. Tornai Helga elmondta: az adta az ötletet a regényhez, hogy kisfiának és kislányának iskolai fogalmazásokat kellett írniuk. Ezt a feladatot egy idő után már unalmasnak találták, ezért nem szokványos írásokkal próbálkoztak. Ehhez persze szükség volt egy olyan tanárra is, aki nyitott az újdonságok iránt, szereti az érdekes történeteket, értékeli, ha ötletesek a diákjai.

Az írónő a Somogyi gyermekkönyvtárában összegyűlt szépszámú közönségnek részleteket olvasott fel a kötetből. A sztori érdekes: Juci néni vénlányosan öltözködik, amikor ő lehetne az iskola legbombázóbb tanárnője. Nem is csoda, ha a férfikollégák pillantásra sem méltatják. Ezért aztán Éva és barátnői számára nem kis meglepetést okoz, hogy Juci néni kettős életet él. Az iskolában vénkisasszonyos, hétvégén pedig kisminkelve, dögös cuccokban dobostortázik törzsasztalánál a Török kávéházban. Tetszeni akar valakinek? Vagy csupán török vőlegénye emlékére öltözik ki ilyenkor? A kíváncsi lányok felfedik a titkot, és még férjhez is adják Juci nénit egy laza és jóképű törökimádóhoz.

A kötet a Móra Kiadó népszerű Pöttyös könyvek sorozatában jelent meg, Zsoldos Vera rajzai illusztrálják.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszos desszertek karácsonyra
Hirdetés
Black Friday a Mandinernél! – Ma 45% kedvezmény előfizetésre
Visszatér az Arénába a legendás EDDA Művek
A koncerten hallhatóak lesznek a zenekar legismertebb slágerei, de a zenészek meglepetéssel is készülnek.
Mi lesz a szentmihályi üres iskolaépülettel?
Évek óta üresen, kihasználatlanul áll a szeged-szentmihályi egykori, Gárdonyi utcai iskola.
Orbán Viktor: vakcina jön a gyerekeknek december 20. után (videó)
A miniszterelnök közösségi oldalán közzétett videóban a gyerekek oltásáról osztott meg információkat.
Karácsony a Kispesten bevált módszerrel siklatná ki a fenyegető vizsgálatot
Aki önkormányzati képviselőként nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye. Ha ismerősnek tűnik a forgatókönyv, az nem véletlen!
Afrika nyugati és középső részén toborozzák a legtöbb gyerekkatonát a világon
A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben tovább nőtt a térségben a fegyveres konfliktusok száma.
Nem bánta meg: exkluzív interjú készült a Macront felpofozó férfival
A külföldi hírügynökségek közül a V4NA-nak nyilatkozott először. Elmondása szerint, rengetegen támogatják és egyáltalán nem bánta meg, amit tett.