Hallgassa élőben!

Bemutatták az Olaszországban élő Tornai Helga regényét

Randi a Török kávéházban címmel nemrégiben jelent meg Tornai Helga ifjúsági regénye, amit tegnap mutattak be a Somogyi-könyvtárban.
Tornai Helga a tegnapi könyvpremieren a Somogyi-könyvtárban. Fotó: DM/DV

A szegedi születésű Tornai Helga angol–olasz szakon diplomázott a JATE-n, a Szegedi Egyetemben is jelentek meg írásai. 1991 óta Olaszországban él, ahol elvégezte a salernói egyetem német szakát. A könyvpremieren – ahol Zsoldos Sándor irodalomtörténész volt a beszélgetőtársa – mesélt arról is, hogy regényében a rókusi általános iskolai diákéveinek élményei is felbukkannak. Tornai Helga elmondta: az adta az ötletet a regényhez, hogy kisfiának és kislányának iskolai fogalmazásokat kellett írniuk. Ezt a feladatot egy idő után már unalmasnak találták, ezért nem szokványos írásokkal próbálkoztak. Ehhez persze szükség volt egy olyan tanárra is, aki nyitott az újdonságok iránt, szereti az érdekes történeteket, értékeli, ha ötletesek a diákjai.

Az írónő a Somogyi gyermekkönyvtárában összegyűlt szépszámú közönségnek részleteket olvasott fel a kötetből. A sztori érdekes: Juci néni vénlányosan öltözködik, amikor ő lehetne az iskola legbombázóbb tanárnője. Nem is csoda, ha a férfikollégák pillantásra sem méltatják. Ezért aztán Éva és barátnői számára nem kis meglepetést okoz, hogy Juci néni kettős életet él. Az iskolában vénkisasszonyos, hétvégén pedig kisminkelve, dögös cuccokban dobostortázik törzsasztalánál a Török kávéházban. Tetszeni akar valakinek? Vagy csupán török vőlegénye emlékére öltözik ki ilyenkor? A kíváncsi lányok felfedik a titkot, és még férjhez is adják Juci nénit egy laza és jóképű törökimádóhoz.

A kötet a Móra Kiadó népszerű Pöttyös könyvek sorozatában jelent meg, Zsoldos Vera rajzai illusztrálják.

Vizslák, agarak, sólymok mutatkoztak be, az őz a pörköltben főtt - Fotók
Vadász családi napot rendeztek vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
A Viber eltűnő üzenete csoportos beszélgetésekben is elérhető
Az eltűnő üzenet funkciójával minden felhasználó maga választhatja ki, hogy 10 másodperctől akár egy napig, mikor tűnjön el üzenete.
Mussolini dédunokája lehet, hogy pályára lép a Verona ellen
Bekerült a Lazio meccskeretébe az egykori fasiszta diktátor rokona.
Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden
Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Varga: keresztény kultúránk társadalmi és szellemi életünk alapja
A kormány fontosnak tartja a hitélet támogatását, szívén viseli Európa keresztény gyökereinek, kultúrájának és értékeinek megőrzését.
Babos feladta a hamburgi finálét
A második játszmában a horvát rivális 4:1-re vezetett, amikor Babos feladta a meccset.