Szeged és környéke

2019.06.18. 20:39

Bencze Ilona megcsillogtatta önálló estjében a magyar költészet legszebb darabjait

A Dóm Művészeti Szalon vendége ezúttal a Jászai Mari-díjas színművésznő, Bencze Ilona volt. Költők társaságában című önálló estjét hozta el.

Munkatársunktól

Márai Sándor és Kocsis István. Két novellájukat hallhatta a közönség a Dóm Látogatóközpontban vasárnap. Illetve számtalan szebbnél szebb verset is Bencze Ilona tolmácsolásában. – Nagyon szeretem a verseket már gyermekkorom óta, amikor még szó sem volt róla, hogy színművész leszek. Sok szavalóversenyen vettem részt fiatalabb koromban – mesélte a színésznő.


– Akadnak kollégák, akik soha nem mondanak verset, nem szeretik ezt a műfajt. Én azt mondom, a magyar költészet olyan gazdag, olyan szépséges, hogy ha nem ezen a nyelven írtak volna a művészei, a világon mindenütt ismernék őket és munkásságukat.

A művésznő szerint minden önálló estnél a művész választ. Nem a közönségnek, hanem saját magának elsősorban. Ez az est Költők társaságában címen fut. Bencze Ilona igyekezett megmutatni egy széles skálát, lírát, drámát, de persze nem lehet mindent.


– Nehezebb így lekötni a nézők figyelmét, mintha egy színházi előadást kínálnék. Az egyetlen garancia a sikerre az, hogy érdeklem a nézőt. A mondandóm és én. Az ilyen esteknek, nagyképűség nélkül mondhatom, az a titka, hogy csak olyan ember tud kiállni, aki iránt valóban érdeklődik a közönség. Aki képes lekötni a figyelmet, mert azt nem tudja akárki megtenni másfél órán keresztül. Persze én már régóta vagyok a pályán, sok ilyen est áll mögöttem, noha a legtöbb zenés est volt, ahol híres slágereket, musicaleket vettem elő.


A színésznő elárulta, kedveli Szegedet, sűrűn van itt. Hol önálló estjével, hol pedig a szabadtéri játékokon. Ott vagy a rendezésben vesz részt, vagy a deszkákon áll. Három hét múlva ismét itt lesz a szabadtérin. Úgy érzi, sokat fejlődött a város, s mindig örül, ha Szegedre jöhet.


 

Címkék#vers#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!