Szeged és környéke

2017.06.16. 16:38

Bene Zoltán a Szeged folyóirat új főszerkesztője

Nyolc jelentkező közül az öttagú bírálóbizottság Bene Zoltán írót, az algyői faluház igazgatóját választotta meg a Szeged folyóirat főszerkesztőjének.

D.T.

Júliusban veszi át a lapot, amelyet megbízási szerződéssel irányít. A kiadó Somogyi-könyvtár és az alapító önkormányzat márciusban pályázaton hirdette meg a posztot, amelyet eddig Tandi Lajos töltött be. Megírtuk: szándékuk az volt, hogy a kiadvány megmaradjon Szeged közismert várostörténeti, kulturális és közéleti lapjának (2017. március 17.: Keresik a Szeged új főszerkesztőjét). Ezért fiatalos és lendületes szerkesztőséget képzeltek el.


Bene Zoltán kecskeméti születésű, 44 éves, Szegeden szerzett művelődésszervező-, könyvtáros- és andragógusdiplomát. Jelenleg művészetelméletből áll doktorálás előtt. Nyár végéig az algyői faluház igazgatója. Április óta a szegedi TiszapART tévé Heti közélet című magazinjának egyik szerkesztője. Közéleti szerepvállalásai közül a Madách Irodalmi Társaság elnöki tisztét emelte ki. 2014-ben a város Kölcsey-éremmel, idén a legújabb kötetért az idei Év könyve-díjjal tüntette ki.

 

Bene Zoltán (jobbra) és Solymosi László az ünnepi könyvhét megnyitóján. Fotó: Török János

Bene Zoltán (jobbra) és Solymos László az ünnepi könyvhét megnyitóján. Fotó: Török János

A Szeged folyóirat küldetéséről így fogalmazott: – Véleményem szerint egyfajta művelődéstörténeti keresztmetszet megrajzolása kell legyen. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a lap nem egyéb, mint a szegedi művelődés múltjának és jelenének jövőbe tekintő krónikása. Nem gondolom, hogy akár primer művészeti, akár tisztán tudományos orgánummá kellene válnia. A szerkesztői szemléletet és hozzáállást pedig alapvetően meghatározza az alcím, miszerint a Szeged a Város folyóirata. Aminek meggyőződésem szerint jót tesz a frissítés, frissülés: a rovatszerkezet újragondolásától az online honfoglaláson át a tematikus lapszámokon keresztül a rendezvényekig, új szerzők bevonásáig – mondta érdeklődésünkre elképzeléseiről az új főszerkesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!