Szeged és környéke

2019.06.27. 22:12

Bérletidíjmentes lakásokat kaptak az algyői fiatalok

Kormányzati forrás segítségével 13 lakást alakított ki az algyői önkormányzat az egykori zöld iskolában, amelyeket a helyi fiatalok között osztottak szét pályázat útján. Csütörtökön kapták meg a kulcsokat otthonaikhoz.

Kiss Anna

2011-ben szólt utoljára a csengő az algyői zöld iskolában, azt követően varrodai cég használta, de az önkormányzatnak mindig is törekvése volt, hogy ismét a fiatalok vegyék birtokba. Molnár Áron polgármester elmondta, amikor a képviselő-testület meghozta a döntést, hogy lakhatási lehetőséget biztosítanak fiataloknak, utána nem sokkal jelent meg az EFOP-os pályázat, amelyen 137 millió 480 ezer forintot nyertek, ebből 60 millió a lakások kialakítását szolgálta, a további összeget pedig képzésekre kapták. Csütörtökön ünnepélyes keretek között vették birtokba a berendezett fecskeházakat tulajdonosaik, akik két évig élhetnek ott.


– 21 jelentkező volt, pályázataikat a testület által felállított szempontrendszer alapján szűrtük, így 15 pályázó maradt, közülük 3 gyermekes család egyből lakást kapott, a további 10-et sorsolás alapján osztottuk szét. Csupán a rezsit és a közös költséget kell fizetnie a lakóknak, úgy véljük, így kellő lendületet és támogatást kapnak az életkezdéshez. Azt gondolom, hogy a fejlesztéseink közül ez a legelőremutatóbb, hiszen a jövőnek építettünk. Összesen 202 millió forintba került, a 60 millió feletti összeget saját erőforrásból tettük hozzá, a munkát az önkormányzati cége, a Gyeviép Nkft. végezte, így algyőiek építettek algyőieknek. Célunk, hogy egyre fiatalodjon a község, jövőképet mutassunk a helyieknek – hangsúlyozta a településvezető.

Bérletidíjmentes lakásokat kaptak az algyői fiatalok - Galéria



A kulcsok átadása előtt Széles Csongor, az EMMI Ifjúságért és Esélyegyenlőségért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte, a mostani projekt hozzájárul ahhoz, hogy Algyő ne váljon az elnéptelenedés martalékává, hanem megerősítse a fiatalok jövőbe vetett hitét. Rámutatott, a kulcsok az otthon, a biztonság és a jövő szimbólumai. Mint mondta, azt szeretnék, hogy mindenki olyan biztonságos országban nőjön fel, ahol jó élni, hiszen a biztonságos jövő a fiatalok mentsvára, gyarapodó nemzetünk záloga, ezért a jövőnket a családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni.


Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint ilyen alapokon erős nemzet lehetünk, az algyői helyhatóság pedig hatványozottan kimeríti a gondoskodó önkormányzat fogalmát, hiszen képesek a helyiekkel együtt gondolkozni, álmodni, az álmokból célokat kovácsolni, majd elérni azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!