Szeged és környéke

2015.11.18. 21:44

Bevétel nélküli cég is vinné a szegedi menzát

Egyfős cég is indul a 2 milliárdos szegedi menzabizniszért a közbeszerzésen, a vállalkozás mögött a Hungast-csoport áll. Ők tavasszal megtámadták az eljárást, most egy nulla forint bevételű cég mögé állva pályáznak.

Segesvári Csaba

Hárman pályáznak a szegedi közétkeztetésre, a jelenleg is szolgáltató Suli-Host Kft. mellett a budapesti Junior Vendéglátó Zrt. és a sándorfalvi székhelyű S-Gast Kft. nyújtotta be a szükséges iratokat. Az előírt kötelező referenciákat az Opten céginformációs rendszere szerint csak a Junior Zrt. és a Suli-Host Kft. tudja teljesíteni, az S-Gast Kft. 2014-ben alakult, és 0 forint bevételt ért el. Megírtuk (2015. november 4.: Kilenc cég akar főzni szeptembertől a szegedi menzásoknak), hogy a pályázóknak legalább 2 milliárd forintos éves forgalmat kell bonyolítaniuk, hiszen egy 14 ezer fős konyha fenntartásáért indulnak.


Hogy miért pályázik mégis az 1 főt foglalkoztató S-Gast? A közétkeztetésre rálátó forrásunk szerint az S-Gast referenciáját és garanciáját a budapesti Hungast-csoport adja. 


A Fidesz-közeliként emlegetett vállalkozás igyekezete érthető, a kormány napi négyszeri étkezést biztosít a gyermekétkeztetésben 2017. január 1-jétől, így az ingyenes étkeztetésre költött költségvetési milliárdok egy jól körvonalazódó érdekcsoporthoz vándorolhatnak. A Magyar Idők arról írt, hogy a gyermekétkeztetés költségvetési előirányzata az elmúlt években jelentősen növekedett, 2010-hez képest az erre a célra fordított támogatás összege megduplázódott: 29 milliárdról csaknem 62 milliárdra emelkedett.

 

Sokan  szeretnének a kondér közelébe kerülni. Illusztráció: Segesvári Csaba

Sokan szeretnének a kondér közelébe kerülni. Illusztráció: Segesvári Csaba

A szegedi menza kétmilliárdos „piac", forrásaink szerint ezt szeretné most a Hungast. A tavaszi közbeszerzést  megtámadták, az önkormányzatot később 500 ezer forintra büntették, majd új eljárásra kötelezték. Az őszi kiírást egy másik, nulla forint bevételű vállalkozás támadta meg, úgy, hogy a cég 25 millió forintot tett le az eljárással kapcsolatos kifogásaiért. A panaszt elutasították, a cég a pénzt visszakapta.


A Hungast a Közbeszerzési Értesítő szerint az elmúlt 1,5 évben 695 millió forintnyi közbeszerzést nyert: Esztergomban például úgy, hogy az egyik pályázó a Hungast, a másik pedig a most Szegeden a Hungast szárnyai alatt induló S-Gast volt.

Cégháló


A Hungast egy 400 milliós zuglói közbeszerzés kapcsán tavaly decemberben került a sajtó érdeklődésének a középpontjába, nem először: az Átlátszó internetes újság megírta, a cég tulajdonosa az S-Food Kft., amely György Tamás és testvérei tulajdonában van. György Tamás – György Zoltánnal együtt – korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely a sajtóban „a jobboldali önkormányzatok első számú fürdő-

építőjeként" híresült el, és amely alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik, a Fidesz volt dél-dunántúli pártigazgatója, volt fideszes EP-képviselő, jelenleg országgyűlési képviselő, a párt turizmus- és sportguruja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!