Szeged és környéke

2010.02.22. 19:34

Bezár a legrégebbi tárlat

Szeged - Aki nem látta még a szegedi Móra-múzeum néprajzi kiállítását, az szedheti a lábát, mert vasárnap bezár a megyei közgyűjtemény legrégebbi állandó kiállítása.

Dombai Tünde

19 éve nyílt meg, de ez csak szegediek között kuriózum, létezik az országban matuzsálemi korú, 30 éves kiállítás is. A megye népművészetét bemutató több mint 300 műtárgyat a megye öt városi múzeumából, a néprajzi múzeumból és magángyűjtőktől válogatta össze a rendező, Juhász Antal. A sok-sok év alatt 953 ezren nézték meg a régiek használati tárgyait, ruházatát. 7 éve tartottak nagytakarítást a vitrinekben; kiporszívózták, leporolták a kincseket – mondta a néprajzi osztály vezetője, Bárkányi Ildikó.

Rózsa Sándor dohányzacskóját láthatjuk Bárkányi Ildikó kezében: a hímzett alkalmatosság kitűnő állapotban maradt fenn. Fotó: Karnok Csaba

Rózsa Sándor dohányzacskóját láthatjuk Bárkányi Ildikó kezében: a hímzett alkalmatosság kitűnő állapotban maradt fenn. Fotó: Karnok Csaba
Legnépszerűbbek a menyasszonyi kelengyés ládák voltak, abba több látogató akart feltétlenül belekukkantani. Kárt egyedül a napfény okozott, kifakította a népviseletek színét, ezért azokat korábban kiköltöztették.
A gyűjtemény anyaga egyébként csak szaporodott. 4 éve Rózsa Sándor dohányzacskója került a gyűjteménybe; a Szeged környéki betyárlegendát kihallgató vizsgálóbíró leszármazottaitól. Laucsik Máté meglátogatta a betyárvezért öregkorában a szamosújvári börtönben, akkor kapta ajándékba. A kiállítás nyárra születik újjá 40 millió forintból; még tapogatható műtárgyak is lesznek benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!